Danske myndigheter undersøker nå om flere områder i Syria kan regnes som trygge områder. I så fall kan enda flere syriske migranter miste sin oppholdstillatelse i Danmark.

Det er provinsene Aleppo og Hassakah som nå granskes av Udlændingestyrelsen. Migrationsverket i Sveriges burderte i februat at situasjonen i  Hassakah er under bedring. De svenske myndighetene anser dog fortsatt situasjonen i Aleppo som meget alvorlig.

»Jo flere sikre områder, desto større er potentialet for inddragelser,« siger Peter Starup, lektor i udlændingeret på Syddansk Universitet.

Men i praksis kan ikke syriske migranter sendes hjem med tvang, siden danske myndigheter ikke samarbeider med landets regime, som ledes av president Bashar al-Assad.

Allikevel skaper notatet debatt på Christianborg.

De Radikales udlændingeordfører Kristian Hegaard kalder det »helt forkert«, hvis Udlændingestyrelsens notat fører til, at flere syriske flygtninge mister deres opholdstilladelse.

De Konservative understreger omvendt, at »asyl er midlertidigt«:

»Idet Islamisk Stat i størstedelen af Syrien er nedkæmpet, og kamphandlingerne ikke finder sted i samme omfang længere, skal man løbende vurdere situationen med henblik på, at folk skal hjem igen,« siger udlændingeordfører Marcus Knuth.

Utlendings- og integreringsminister Mattias Tesfaye støtter derimot Udlændingestyrelsen:

»Som jeg har sagt tidligere, er det ikke os politikere, der skal vurdere sikkerhedssituationen. Det gælder Damaskus-området. Og det gælder alle andre provinser i Syrien.«

Jyllands-Posten

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.