53-årige Hussein Abdo Abbas – 27-årige Huda Ahmad Al-Ali og 9-årige Azad. Fotomontasje: document.dk

En syrer, som er siktet for å ha steinet kona og sønnen til døde etter at de flyttet tilbake til Syria fra Danmark, har etter loven krav på 300.000 kroner i repatrieringsstøtte. Saken ryster danskene, men er også betegnende for det enorme rettighetsbyråkratiet som herjer vestlig tankegang.

Drapet på den velintegrerte syriske kvinnen Huda Ali Ahmad og hennes åtteårige sønn, avdekker flere blindsoner knyttet til migrasjon og manglende kulturforståelse.

Huda flyktet fra Syria til Danmark i 2015. Hun ankom Danmark med sin treårige sønn i hånden og hun var gravid med tvillinger i magen. Hun presenterte seg selv som enke, etter at hennes mann var blitt drept i den syriske borgerkrigen. Den lille familien hadde følge av en 25 år eldre mann, Hussein Abbas, som Huda presenterte som sin svoger. I ettertid viser det seg at «svogeren» i virkeligheten var Hudas mann, og at han ble lurt inn i Danmark på denne måten fordi han angivelig ønsket å få familiegjenforening med sine kone nummer to som fortsatt befant seg i Syria. Document har omtalt dette tidligere.

For to en halv måned siden reiste Huda fra Langeskov på Fyn tilbake til Syria med sine tre barn og sin 25 år eldre mann. Hvorvidt hun frivillig ønsket å la seg og sine barn repatriere, er et åpent spørsmål, men den danske stat tilbyr uansett 200.000 danske kroner i repatrieringsstøtte til flyktninger og asylsøkere som flytter tilbake til hjemlandet. Dette tilsvarer omtrent 300.000 norske kroner, og for Hudas familie skulle beløpet betales i to like rater.

I februar fikk Hudas mann Hussein utbetalt den første halvdelen av repatrieringstøtten, rundt 100.000 DKK eller ca 150.000 norske kroner, fra den danske stat. Ni dager senere skjer drapene på Huda og hennes eldste sønn på åtte år. En rekke arabiske nyhetsmedier kunne deretter berette om et æresrelatert drap i den kurdisk-kontrollerte delen av Syria.

I februar neste år, skal de resterende 100.000 DKK (ca 150.000 norske kroner) utbetales til Hussein Abbas, som nå står tiltalt for å ha drept kone og barn.

Danske politikere reagerer selvsagt kraftig, men dagens regler kan ikke stoppe utbetaling av repatrieringsstøtte, selv om det begås grov kriminalitet. Abbas vil ut fra dagens regler automatisk få utbetalt det resterende beløpet.

Men de bør ikke få hjemrejsepengene, hvis de begår alvorlig kriminalitet, mener udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), efter at en syrer ifølge Kristeligt Dagblad skal have cirka 100.000 kroner udbetalt fra Danmark til februar, selv om han er sigtet for at slå sin kone og søn ihjel.

– Jeg synes, det virker fuldstændig vanvittigt, hvis den danske stat skal betale penge til folk, der dømmes som mordere i andre lande. Det bliver vi nødt til at finde en løsning på, siger Mattias Tesfaye.

Den syriske mand sidder i øjeblikket varetægtsfængslet i Syrien. Han har over for det kurdiske politi tilstået at have dræbt sin ene kone og deres otteårige søn. […]

Udlændinge- og integrationsministeren kalder repatrieringsordningen for en grundlæggende god ordning. Det her hul ønsker han dog fikset. Hvordan det skal ske, har Mattias Tesfaye endnu ikke et bud på.

– Jeg har ingen konkrete forslag til, hvordan vi ændrer det. Vi skal tænke os godt og grundigt om for ikke at bygge et kæmpe bureaukratisk monster op, siger han.

I 2019 rejste 502 flygtninge fra Danmark som en del af ordningen. Ministeren erkender, at det er umuligt at holde øje med, om alle hjemrejste begår kriminalitet.

Mattias Tesfaye mener, at der skal skelnes mellem, hvor alvorlig kriminalitet der er tale om. Støtten skal ikke fratages for mindre lovovertrædelse, mener han.

– Der bliver nødt til at være en skillelinje mellem, om man har stjålet en cykel, eller om man har stenet sin ekskone til døde. Jeg er ikke her på første dag klar til at sige, hvor jeg præcis synes, den skillelinje skal gå. Men det skal selvfølgelig handle om alvorlig kriminalitet, siger han.

Ifølge Ekstrabladet skal Hussein Abbas ha tilstått drapene overfor kurdisk politi.

Løgn, flerkoneri og drap stopper ikke en klekkelig utbetaling, hjemlet i et lovverk som er gjennomsyret av en rettighetstankegang full av kulturelle blindsoner og uten hensyn til mulige ofre. De døde får ingen gleder fra den danske stat – men det får en pervers kone- og barnemorder.

Syrer står til at få 100.000 kroner: – Det er vanvittigt

Les også:

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.