Nytt

Danmarks statsminister Mette Frederiksen vil vurdere muligheten for å sikre grensen til Sverige bedre. Foto: Philip Davali / Ritzau NTB scanpix / NTB scanpix

– Vi har en utfordring. Det skal ikke være slik at man kan reise fra Sverige til Danmark og plassere dynamitt midt i København, sier Danmarks statsminister Mette Frederiksen.

– Situasjonen er alvorlig og skal ikke få eskalere, sier Frederiksen etter to «regulære bombeangrep» på kort tid i København.

Statsministeren vil ha bedre kontroll på grensen mot Sverige etter at to svenske statsborgere er mistenkt for eksplosjonen ved Skattedirektoratet i København.

Les også: De to «svenske statsborgerne» som er siktet for bomben i København er innvandrere

– Vi er ikke klar til at konkludere, hvordan det skal gøres, men grænsen har vores fulde opmærksomhed. Og den skal styrkes, sa Mette Frederiksen på en pressekonferanse onsdag.

6. august detonerte en sprengladning ved Skattedirektoratets bygning på Østerbro i København. Nesten alle vinduene langs fasaden ble knust, og én person kom lettere til skade.

Fire dager senere, 10. august, ble en politistasjon på Nørrebro rammet av en eksplosjon. Ingen kom til skade, men bygningen ble kraftig ramponert.

– Begge sprængninger har bragt menneskeliv i fare. Det er et mirakel, at ingen er kommet til skade. Vi ved nu, at der et tale om regulære bombeangreb, der har bragt folks liv i fare.

– Vi ser det som et angreb på vores myndigheder og dermed også vores samfund, sier Mette Frederiksen.

Statsministeren sier at politiet skal få flere midler.

Grensen mot Sverige skal kontrolleres bedre, øket tv-overvåkning og et styrket vern mod sprengstoff, pluss mer effektiv bruk av automatisk skanning av registreringsnumre.

Det er foreløpig uvisst om det skal gjennomføres regulær grensekontroll mot Sverige.

– Vi har en udfordring. Det skal ikke være sådan, at man skal kunne rejse fra Sverige til Danmark og placere dynamit midt i København.

– Vi er ikke klar til at konkludere, hvordan det skal gøres, men grænsen har vores fulde opmærksomhed. Og den skal styrkes, sier Mette Frederiksen.

Frederiksen har allerede vært i kontakt med Sveriges statsminister Stefan Löfven om saken.

En svensk statsborger (22) ble tirsdag kveld pågrepet i Malmö, siktet for å stå bak eksplosjonen ved Skattedirektoratet. Han skal utleveres til Danmark, hvor han vil bli fremstilt for varetektsfengsling.

En annen svensk statsborger (23) er etterlyst internasjonalt. Begge er registrert bosatt i Skåne, 23-åringen mellom Ystad og Trelleborg, 22-åringen vest for Malmø.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal: