Kommentar

Linköping, Sverige 7. juni:  Det har vært en kraftig explosion i Linköping. Flere personer skal være skadet. Foto: Jeppe Gustafsson/TT/ NTB scanpix

Politiet ville bare gjøre eieren av en stjålet moped en tjeneste og levere den tilbake. Da de sjekket den oppdaget de en «deig» under setet. Det viste seg at «deigen» var sprengstoff og den var fylt med spiker.

Huset hvor mopeden sto, gikk i lufta ved midnatt. Svenskene har en egen måte å snakke hendelser ned på, som gjør dem mye verre. Det retusjerte språket indikerer at svenskene har mistet kontrollen.

Enligt polisen var det inte synligt när mopeden togs i beslag att den hade preparerats med sprängmedel. Det var när den skulle lämnas ut till ägaren som detta upptäcktes.

Mediene kopierer «talesättet». Også norske medier har innslag av det samme: Virkeligheten forsvinner hvis ordene omskriver den.

Men problemene i Sverige har nådd et nivå hvor virkningen er stikk motsatt.

Hvem hadde tenkt at en stjålet moped kunne være rigget som en bombe med spiker? Den eller de som gjorde det har hentet inspirasjon fra Irak eller Gaza.

Alle eksplosjonene «skakar» folk. Hvis du våkner av den dumpe lyden og får vite at det var en eksplosjon, vil du reagere annerledes neste gang. Den dype romlingen er lyden av krig. Det finnes mange mennesker i Sverige som kjenner den lyden hjemmefra. Noen har flyktet fra den. Nå har lyden innhentet dem.

Detonationen hördes över stora delar av Linköping och ledde till många larmsamtal från oroliga.

Politiet vil nå se på om sprengstoffet har forbindelse til den enorme eksplosjonen på Ådalsgatan i juni, der titalls leiligheter fikk blåst ut vinduer og bakongdører.

Voldsnivået i Sverige har vært for oppadgående lenge. Søndag ble det drept en mann i Danderyd, et fint område av Stockholm. Tre mann er pågrepet. Dette er blitt dagligdags i Sverige.

I tillegg kommer alle eksplosjonen. De er skumlere fordi de rammer langt flere. Bomber som går av er umulig å ignorere.

Nå har de også spredt seg til København. Skattedirektoratet på Østerbro fikk blåst ut inngangspartiet for to uker siden og senere samme uke var det en politistasjon på Nørrebro.

Dette er en utfordring av statens makt og voldsmonopol, men både politikere og medier later som de ikke ser det.

To svensker av utenlandsk opprinnelse ble pågrepet i Malmø. Den ene av dem er i slekt med en annen tyrker som ble tiltalt for angrep på en medarbeider i skattevesenet.

Det har også vært angrep på fengselsbetjenter på fritiden. De er blitt oppsøkt i sine hjem.

Hvis politikerne hadde forstått faren, ville de vedtatt drakoniske straffer. Det samme gjelder vold mot andre offentlig ansatte, som lærere.

Når det ikke skjer er det fordi politikerne og mediene er paralyserte. De har ikke moralsk kraft til å konfrontere hvem det er som truer staten og lar ting skli.

Sverige har kommet lengst i oppløsning. Staten er som et stort maskineri. Etatene er ikke rustet for de problemene de står overfor. Hvis mediene ikke vil hjelpe dem med å sette ord på dem, hvor skal løsningene komme fra?

At høyt utviklede samfunn kan gå nedenom er noe vi begynner å forstå er fullt mulig. Det er bare å fortsette å ignorere problemene så går det fint av seg selv. Man når tipping points, punkt hvor det var mulig å ta seg inn, men hver gang ignorerer man advarslene og går videre.

En pensjonert politimester, Jo Bro, leser situasjonen i Berlingske:

Det 18 sider lange regeringsgrundlag beskæftiger sig med mange emner – udmøntet både i politisk lyrik og meget vidtgående, håndfaste målsætninger. Den alvorlige kriminalitetsudvikling i Danmark og vore nabolande bliver derimod ikke berørt, end ikke antydningsvist. Advarslerne har i tidens løb ellers været mange. Gangsterdrab og senest et, måske flere, bombeattentater i København i svensk udførelse er aktuelle illustrationer af sagens alvor.

Det samme kunne sies om Granavold-erklæringen: De alvorlige problemene blir ikke nevnt. Fremtiden er lys.

23. december 2018 refererede Politikens europakorrespondent fra en bog udgivet i Berlin i efteråret om de arabiske klaner og den undervurderede fare herfra. Klanerne findes i flere tyske storbyer, ikke mindst i Berlin. De udgør stammen i forbrydersyndikater, båret af det stærke klansammenhold og tavshedens lov i forholdet til tyske myndigheder. De er bedre organiseret og farligere end den italienske mafia, der også opererer helt op i Nordtyskland.

24.januar 2019 kan Politiken berette, at en arabisk storgangster fra Berlin er blevet anholdt i Jylland.

Hvis han er i Jylland, kunne han vel like gjerne blitt tatt i Oslo. Der det er penger, er det kriminelle. I Norge er det mye penger.

Men det er grenser for hva man kan si i Ernas kongerike. Der hvor virkeligheten støter an mot «nordmenn fra Afghanistan», må virkeligheten vike.

Kristeligt Dagblad skriver 3. august i år om en svensk undersøgelse, ifølge hvilken »indvandrere og efterkommere udgør halvdelen af alle kriminalitetsmistænkte i Sverige«. Det meste af den grove kriminalitet i Sverige udføres af mænd med udenlandsk baggrund.

Slik statistikk ønsker ikke Jan Tore Sanner å høre. Virkeligheten skal være kontrollert, like kontrollert som spreningene den svenske bombegruppen skulle utføre natt til tirsdag.

Territoriell kontroll

Det handler om terroritoriell kontroll. Når bestemte befolkningsgrupper når visse nivåer vil de andre bli presset ut, frivillig eller ved press.

Journalist Jakob Steen Olsens situationsbillede fra Nørrebro i Berlingske 6. august i år fortæller om, at utrygheden er stor på Nørrebro, hvor han bor. Som han skriver, »handler det om de sortuniformerede bander, der sætter deres præg på bydelen. Som med storskrydende attitude anstrenger sig for til det yderste at demonstrere, at de ejer Nørrebro.«

Alle oppegående mennesker vet dette. Det gjør vondt å innse situasjonen. Men det gjør enda vondere å lukke øynene.

Hvis du skal lese en roman, er det denne:

Kjøp Mesteren og Margarite av Michail Bulgakov fra Document Forlag her.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.