Når ungdommene på Nørrebro blir spurt hvorfor de lager bråk, svarer de: «Vi er bare nogle unge gutter, der hygger os lidt på gaden … Vi skyder bare efter hinanden. Folk skal jo bare lade være med at gå derhen, hvor der bliver skudt», siger den maskerede indvandrer.

For den som får med seg at det er «fyrverkeri»-moro ikke bare i Norge, men også Danmark og Sverige, er mønsteret lett å se: Unge innvandrere bruker fyrverkeri til å markere seg og få utløp for sin aggresjon mot samfunnet.

Norsk ungdom sprenger ikke fyrverkeri i staller, busser og inne på restauranter og kjøpesentere. Det har vi kunnet lese om på Nørrebro i København – der «feiringen» har pågått i dagevis –, i Århus, og selvfølgelig i flere svenske byer.

Dette året har det for alvor også kommet til Norge, akkurat som bilbranner, knivstikking og ran.

Ungdommene bruker fyrverkeri som våpen mot hverandre og mot sivile. Beboerne i området forteller at de ikke tør gå ut. Det er mange skildringer av mennesker som blir vettskremte.

I Lyngby nord for København ble det skutt med fyrverkeri mot en 14-årig pike. Fyrverkeriet skytes ut med rør slik at det kan siktes inn.

Gjerningsmennene er i den øvre aldersklasse:

En er kraftigt bygget og er udenlandsk af udseende, fremgår det af den officielle døgnrapport. Han bar briller og var blandt andet iført en træningsjakke med orange og sort farve. En anden var iført røde træningsbukser og beige trøje og bedømmes til at være mellem 15 og 20 år. Den tredje mand var iført mørke bukser. Den fjerde, der har sort skæg, havde også mørke bukser på og gik rundt med en brun papkasse.

Måloppnåelse

Voldsmennene oppnår å spre frykt og å utvide sitt territorium.

I Ladegårdsparken i Holbæk nord for København sier beboerne at de ikke orker mer. De vil flytte.

Først ble brannvesenet beskutt, så kom politiet. Også de forholder seg passivt. Danmark har et maskeringsforbud, og overtredelse kan gi fengsel. Men politiet lar alle de anholder gå etter å ha tatt personalia, selv om de er maskerte. Det gjør folk rasende. Det forteller dem at intimidering av befolkningen ikke får noen konsekvenser. Hva ville skjedd med danske ungdommer hvis de oppførte seg slik? Vi vet svaret.

Del av problemet

Slik blir politiet en del av problemet.

Det samme mønsteret kjenner vi fra norsk politi: Snakk ned dramatikken, bagatelliser.

Innbyggerne ser at politiet ikke vil eller kan gjøre noe.

I krig snakker man om rules of engagement: handlingsregler. Politiet har ikke anledning til å gå offensivt til verks. Det demoraliserer langsomt politiet. De som har handlekraft, søker seg bort.

Sverige versting

Det er verst i Sverige. Selvsagt.

När poliserna anlände till Gamlegården i Kristianstad kunde de knappt ta sig ut ur bilarna.

De blev attackerade med fyrverkerier.

– ”Akta dig, de skjuter på oss”, skrek polisen till mig, berättar frilansfotografen Jens Christian.

Modus ungdommene bruker er konfrontasjon og handlinger som søker eskalering:

För andra dagen i rad var det oroligt i Kristianstad igår kväll.

Det började med ett larm om brand i en container strax efter klockan 19. När räddningstjänsten kom dit möttes de av 15–20 ungdomar.

Eftersom de upplevdes som hotfulla och hindrade brandkåren från att utföra sitt jobb, tillkallades även polisen.

När polisbilarna anlände besköts de med fyrverkerier.

Når man ikke oppnår tilstrekkelig konfrontasjon, tenner man på biler:

Några timmar senare, vid 22.30-tiden, blossade det upp nya bränder igen. Bland annat brann en bil.

Aftonbladets fotograf Jens Christian berättar att det såg ut som att fyrverkeripjäser var placerade inne i den brinnande bilen, och sköts ut därifrån.

Feil kurs

Ungdommene er oppfinnsomme. Når skytes det med skarpt, eller når tas bomber i bruk? De brukes innen miljøene helt uten hensyn til omgivelsene.

Hvis man ser hvor Sverige er på vei, er det ingen tvil om at liv vil gå tapt innen frontlinjeyrkene.

Samme problematikk med fyrverkeri i Helsingborg. Der vil man begynne å ta i bruk droner for å få oversikt over situasjonen.

Sadistisk

Ungdommene har det morsomt med å pine vanlige borgere. At en kvinne har et spedbarn på armen og at fyrverkeriet gjør hunden hennes panisk, bare øker gleden.

Fra Herlev utenfor København søndag.

Kvinden fortæller, at hun stod ved sin bil med sin baby på armen og forsøgte at få sin hund med sig. 8-10 unge mænd stod i nærheden og skød vildt om sig med fyrværkeri, og det gjorde hunden nervøs.

– Derfor råber jeg af mine lungers fulde kraft, om ikke de vil holde pause, fordi jeg har en baby på armen. Det resulterer så i, at de skyder det direkte hen mod mig, mens de råber ‘fucking godt nytår’.

– Og jeg skriger endnu mere panisk, om de vil stoppe, og så gør de det igen, fortæller kvinden.

Denne sadismen – ønsket om og nytelsen ved å skade en forsvarsløs – er gjennomgående.

Overraskelsesmoment

Ungdommene elsker å ødelegge evenementer, som fotballkampen i idrettshuset i Örebro mandag, der et hundretalls ungdommer stormet banen da deres lag så ut til å tape.

Dommeren ble nødt til å dømme stillingen til uavgjort, selv om det sto 1–0. Ungdommene stormet deretter inn i en hamburgerrestaurant og skjøt mot vettskremte gjester inne i lokalene.

Konklusjonen er enkel:

Så lenge ungdommene får holde på uten konsekvenser, vil de fortsette, og «feiringen» vil bli voldsommere og begynne tidligere år for år.

Vanlige mennesker vil ikke våge seg ut, hverken før eller på selve nyttårsdagen. De vil være fanger i sine boliger. Dyr og små barn vil få traumatiske opplevelser.

Dette vil øke i omfang så lenge ingen stanser dem. Politiet opptrer defensivt. Det gjør de fordi politikerne har lagt premisser som pålegger dem det.

De ansvarlige for lovløsheten er således politikerne.

De er «ungdommenes» beste venner og beskyttere. Ikke våre ungdommer, men «de andres». Dette får folk med seg, og det ødelegger selvsagt tilliten mellom folk på den ene siden og politi og politikere på den andre.

Det er den mest alvorlige konsekvens av at volden ikke stanses.

For hvert år eskalerer volden, folk ser hvor det bærer hen, men det vil hverken politikerne eller mediene se.

Hvor mange reportasjer har norske medier hatt som viser omfanget av voldsspiralen?
 

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!