Nytt

En våpenvisitasjon førte til voldsomme sammenstøt mellom politiet og unge på Nørrebro lørdag kveld. Sammenstøtene skjer etter flere dagers uro på Nørrebro: på torsdag ble en politibetjent truffet av to prosjektiler ved en skuddepisode, der også en tilfeldig forbipasserende ble skadet. Fredag ble det skutt etter to menn i en bil:

Fuldkommen sindssygt og skruppeløst. Med de ord karakteriserer formanden for de københavnske politibetjente nattens skyderi på Nørrebro, hvor blandt andre en 43-årig politimand blev såret.

De københavnske politibetjente er bestyrtede over de seneste skyderier.

– Det er dybt tragisk, og det viser, hvor skruppeløse nogle af de kriminelle er. Man er helt ligeglad og skyder ind i en menneskemængde, siger Claus Oxfeldt, der er formand for Københavns Politiforening.

På bakgrunn av de siste dagenes skuddepisoder har politet foretatt mange våpenvisitasjoner blant beboerne på Nørrebro, men lørdag formiddag ble en gruppefører i politiets beredskapsavdeling sparket i magen da han sammen med kolleger skulle visitere noen unge i området. Flere kom til og begynte å kaste stein på politiet, som måtte trekke seg ut av Nørrebro i påvente av forsterkninger:

– Der er en smule uro derude. Vi havde sendt betjente ind omkring Blågårds Plads, for at visiterere nogle af dem der cykler rundt derude. Rygtet vil vide, at de er bevæbnede. Men da betjente forsøgte at vende lommer, blev de mødt med stenkast. En enkelt kollega er desuden blevet sparket i maven, sagde vagtlederen ved Københavns Politi til bt.dk tidligere på aftenen.

Efter episoden blev manden anholdt, hvilket medførte stenkast fra utilfredse unge i området. Det fik politiet til at trække sig ud af området for en tid, indtil kampklædte forstærkninger var nået frem.

Først ved 20-tiden lyktes politiet i å roe ned stemningen. Men ved 22-tiden blusset uroen opp igjen. Såkalte «unge» – en blanding av autonome, innvandrere og venstreekstremister – beveget seg i grupper på 10-15 stykker og kastet både brostein og fyrverkeri på forskjellige steder på Nørrebro. Politiet svarte med tåregass:

En bil udbrændte ved Skt. Jørgensgade ved Folkets Park, og de unge antændte desuden et stort bål på Blågårds Plads, oplyser Ritzaus udsendte.

I følge politiets centrale vagtleder, Mads Firlings er ingen kommet til skade, men til gengæld har flere af politiets mandskabsvogne fået buler og knust ruder.

Omkring kl. 20 lørdag aften lykkedes det i første omgang politiet at få ro på gemytterne, efter man blandt andet havde fjernet en barrikade og brosten på Stengade. Men roen varede kun et par timer, før konflikten mellem politi og de unge blussede op igen.

De seneste dage har politiet foretaget våbenvisitationer på baggrund af skyderier i bydelen, som kan relateres til bandekonflikten mellem indvandrerbander og rockerne.

Ifølge jp.dk var de unge, der lavede ballade, en blanding af nydanskere og autonome, samt folk fra andre aktivistmiljøer på venstrefløjen. Flere af aktivisterne var maskerede.

– Det var fullstendig sinnsykt, og vi ble nær truffet av flasker og sten, forteller en BT-journalist som tilfeldigvis befant seg på Nørrebro.

– De råbte ‘flyt jer’ og så kastede de ellers flasker og sten efter politiet og virkede ret ligeglade med om det gik ud over tilældige forbipasserende. Vi var ret heldige at vi ikke fik noget i hovedet, fortæller B.T.’s medarbejder, der skyndte sig væk fra stedet så hurtigt som muligt.

Sogneprest Pernille Østrem i Stefanskirken på Nørrebro var vitne til urolighetene, og mener de skyldes de «unges» frustrasjon over visitasjonene og at sommerferien er slutt:

Der har været forholdsvis roligt på Nørrebro i perioder af sommeren, men den seneste tid er urolighederne blusset op igen.

Det bemærker Pernille Østrem, som er sognepræst i Stefanskirken på Nørrebro.

«Det er som om, tingene er blusset lidt op igen,» siger hun, som var vidne til urolighederne.

«Men nu skal man tænke på, at sommerferien er slut. Der er folk, som siger til mig, at det handler om, at sommerferien er slut simpelthen. Folk er kommet hjem fra både Ibiza og Islamabad,» siger hun og tilføjer:

«Det handler selvfølgelig også om, at en episode afføder en anden. Vi har det problem på Nørrebro – og det gælder ikke kun de unge, som ser ud på en bestemt måde – at der kommer unge mennesker kørende herind for at skyde og tæve. Hvis nu de ville blive i forstæderne, så ville nogle af vores problemer blive løst.»

En af grundene til, at tingene eskalerede i går, er efter Pernille Østrems opfattelse, at frustrationen begynder at mærke områdets unge beboere.

«Jeg taler med nogle af de unge, som bor på Nørrebro og har indvandrer- og flygtningebaggrund. De er sindssygt frustrerede over at blive visiteret, antastet og stoppet. De føler, at de bliver det, fordi de bor, hvor de gør, og fordi de ser ud, som de gør,» siger Pernille Østrem, som pludselig stod midt i urolighederne lørdag aften.

Det ærgrer chefpolitiinspektør ved Københavns Politi, Per Larsen.

«Nogle af de unge reagerer tilsyneladende på, at vi forsøger at pille våbnene ud af lommerne på folk. Der har været alt for mange skyderier på det seneste. De har en misforstået opfattelse af, at vi kun går efter unge med indvandrerbaggrund. Vi ser ikke på, hvilken baggrund, de har, men hvilke kriminelle handlinger, de laver,» siger han til TV2 News.

Østrem er involvert i initiativet «Ta gatene tilbake», som er en gruppe som møtes i Nørrebros gater hver gang det har vært uroligheter.

«Jeg var nede i Korsgade, hvor der blev skudt efter to unge mænd fredag. Jeg var vidne til det, der skete ved Blågårdsgade. Det var ekstremt voldeligt,» siger hun.

Hun følte sig på et tidspunkt nærmest fanget mellem politi og vrede unge og så dele af optrinnet på nærmeste hold.

«Det var nogle små fyre, der nåede politiet til armhulerne, som lossede ud efter dem. Hvis ikke det var så tragisk, havde det næsten været komisk. De hylede og skreg og kastede med ting. Det var hysterisk.»

I løpet av 19 år har det blitt skutt mot politibetjenter 10 ganger i Danmark, men på bare de siste 7 dagene har det danske politiet kunnet legge ytterligere 3 skuddepisoder til statistikken:

Politiet er kommet i skudlinjen. Bogstaveligt talt.

– Det er så helt ekstremt ekstraordinært, siger Michael Hviid Jacobsen, lektor i sociologi fra Ålborg Universitet, der bakkes af en opgørelse foretaget af Berlingske Research.


Michael Hviid Jacobsen finder det tilfældigt, at tre skudepisoder har klumpet sig sammen på syv dage.

– Hvad angår Vollsmose og Nørrebro-skyderierne, så foregår det i to miljøer, der har været præget af optøjer og uroligheder tidligere. Man prøver derfor at forestille sig nogle sammenhænge, men det tror jeg ikke der er, siger sociologen, der følger med i udviklingen inden for organiseret kriminalitet.

Hviid Jacobsen mener at samfunnet har opplevd et holdningsskred i forhold til politiet:

– Vi har oplevet et holdningsskred over for politiet, ikke kun blandt hårdkogt kriminelle, men også i befolkningen. Mange episoder har været med til at delegitimere politiets autoritet: politi der ikke dukker op, svartid på henvendelser, brug af unødig vold. Alt det sværter desværre politiets renommé til, siger Michael Hviid Jacobsen og supplerer:

– Men hvorvidt det i sidste instans betyder, at kriminelle mister respekten for politiet og griber til våben er svært at sige. Der ligger forskellige individuelle motiver bag skuddene fra sag til sag.

Berlingske Tidende: Ny uro på Nørrebro i København

Jyllands-Posten: Nørrebro-præst: Ferien er slut

Skarpe skudd mot politiet i Vollsmose
I forrige uke måtte politiet trekke seg ut av den innvandrertette Odense-forstaden Vollsmose, etter at en bilist de forfulgte forulykket. Rundt 100 mennesker samlet seg og hindret ambulansen i å komme frem, flere patruljebiler ble rammet av flasker og stein og politiet måtte til slutt lempe den skadede fluktbilisten inn i patruljebilen for å frakte ham til ambulansen et stykke unna.

Senere på kvelden utviklet urolighetene seg, og det ble avfyrt 8-10 skudd med det som sannsynligvis er et automatvåpen mot politiet. 4 biler som sto på en parkeringsplass i nærheten ble satt i brann.