Nytt

Dansk politi har anholdt to menn med «annen etnisk bakgrunn enn dansk» etter onsdagens skyteepisode på det uropregede Nørrebro. Det er den femte skuddepisoden på en uke i København:

Klokken 22:51 onsdag aften fik Københavns Politi en melding om, at der var blevet affyret skud mod en bil med en mand med anden etnisk baggrund end dansk ud for Mimersgade 110.

To unge mænd gjorde tegn til bilisten om at stoppe. Da han ikke parerede ordre, affyrede de fire-fem skud mod bilen, fortæller politiets centrale vagtleder Poul Hansen. Ingen kom til skade.

De to formodede gerningsmænd, som også har anden etnisk baggrund end dansk, flygtede mod Mjølnerparken. Her anholdt politiet natten til torsdag to unge mænd. Men om det er de samme mænd, som affyrede skuddene, er endnu uvist, siger Poul Hansen.

Det er den femte skudepisode på en uge i København. Tirsdag aften blev der affyret skud i Bremensgade på Amager.

Mandag ble det skutt mellom 10 og 20 skudd mot internettcafeen Surf & Play på Nørrebro. En 21 år gammel mann ble truffet i ryggen og brystet, og hans ene lunge punkterte. Søndag ble det skutt mot tre unge i en bil i Griffenfeldtsgade, og torsdag forrige uke ble en bil med to rockerrelaterte [medlemmer av motorsykkelbander] menn beskutt i Rantzausgade.

Københavns politi er nå så bekymret for kriminelle banders selvbestaltede vaktvern på Nørrebro at det påvirker politiets bruk av sivile betjenter:

Det sker efter flere episoder, hvor bandernes gadevagter har skudt på tilfældige mennesker, fordi de forvekslede dem med rockere.

– Der er visse boligområder og kvarterer, hvor jeg skal have en rigtig god grund, før jeg sender civilklædte betjente ind, siger lederen af politiets bandeenheds operative gren, politikommissær Jakob Vilner.

Skrækscenariet

– Vi er naturligvis ikke bange for banderne. Overhovedet ikke. Men skrækscenariet er jo, at banderne eksempelvis får forvekslet en kortklippet civilklædt betjent med skudsikker vest med en rocker og slår nogen ihjel, siger han.

Den 20. august åpnet ukjente gjerningsmenn plutselig ild mot en gruppe mennesker på Nørrebro. Blant de sårede var en 43 år gammel sivilbetjent. I februar ble en mann fra Færøyene skutt i ryggen mens han satt i sin parkerte bil, i august ble to tenåringer beskutt i Blågårdsgade, og i begynnelsen av inneværende måned ble en nittenåring skutt i benet da en gruppe gatevakter ville kroppsvisitere ham og hans kamerat.

Og bandernes vagtværn er i stigende grad blevet genstand for politiets opmærksomhed.

– Tidligere visiterede vi lidt i flæng, men det resulterede mest af alt i, at vi bare irriterede beboerne. Nu har vi målrettet visitationerne til vagtværnene og den hårde kerne af bandemedlemmer, som vi vender lommer på hver gang, vi møder dem, siger Jakob Vilner.

– Hvis det ikke blir styr på rotløse unge og minoriteter vil København få flere voldelige opptøyer, advarer gruppeformann for partiet De Radikale, Manu Sareen. Uttalelsen kommer etter at opphissede ungdommer smadret bilen til et TV-team fra TV2 i Tingbjerg i går.

Uroen i København kan blive meget værre.

Det frygter Manu Sareen, gruppeformand for radikale venstre på Københavns Rådhus, efter en bil fra TV2 i dag blev angrebet af utilpassede unge i Tingbjerg.

De unge smadrede ruderne i bilen, før de stak af.

»Jeg er rystet over den udvikling, som vi til tider ser i København, og vi skal tage udviklingen meget seriøst, så vi ikke ender med tilstande, som vi kender fra andre steder i Europa. Tilstande, hvor arbejdsløse, rodløse og desillusioneret unge og i særdeleshed minoriteter skaber uro, utryghed og antisocial adfærd i forskellige bydele,« siger Manu Sareen i en pressemeddelelse.

Han nævner selv Liverpool, Paris og Leeds som skræmmeeksempler.
Præst må flytte

Han kalder situationen for »akut« i København og foreslår blandt andet døgnåbne nærpolitistationer i alle bydele samt tidligere hjælp til utilpassede unge.

»Kriminalitet og uro har i nogle boligområder store konsekvenser for beboernes tryghed og daglige trivsel,« siger Sareen.

Berlingske Tidende: Nyt skud mod tilfældig på Nørrebro

Jyllands-Posten: Politiker: København kan ende som Paris