Det har skjedd en eskalering av volden i København og andre større byer. Politiet har flere ganger kommet i skuddlinjen. En gjenoppliving av krigen mellom AK81 og Nørrebro-banden skaper også større fare for politiet. Lørdag brøt det ut uro på Nørrebro da politiet ville gjøre en våpen-sjekk av en innvandrer.

Mannen reagerte kraftig og sparket politimannen i magen. Politiet trakk seg tilbake, og kom sterkere tilbake i 20-tiden. Da flammet bålene på Blågårds plass, og biler ble antent.

Det blir farligere og farligere for politiet å rykke inn i spente områder. Det er en blanding av antipati mot ordensvakten, og et ønske om selv å ha territoriell kontroll. Slik sett er bandekrigen farlig for samfunnsordenen i videre forstand.

Copycat

Uro på Nørrebro forplanter seg også til andre innvandrertette områder, der ungdommen betrakter eksessene som et forbilde: det er tøft å brenne ned samfunnet og omgivelsene. Det gir seg særdeles destruktive utslag, som å kaste sten på bilister på en motorvei fra en gangbro.

Urolighederne på Nørrebro lørdag aften fik søndag følgeskab af bilafbrændinger i den københavnske bydel Tingbjerg og i Askerød ved Hundige, hvor der nu igen er ro.

Politiet har endnu ikke sikker viden om, hvad der udløste urolighederne. Men ifølge den centrale vagtleder ved Københavns Politi var der i Tingbjerg tale om meget unge mennesker, der formentlig har fundet inspiration i weekendens uroligheder på Nørrebro:

– De har følt, at de skulle puste sig op og vise over for de unge på Nørrebro, at de tør gøre de samme ting. Det popper op en gang imellem og er desværre efterhånden blevet hverdag, siger Mads Firlings.

Både brandvæsnet og politiet har været på overarbejde i bydelen, hvor urolighederne begyndte omkring kl. 22. Unge mænd i alderen 14 til 25 år gik på gaden i små grupper og satte ild til flere containere og to biler. Desuden har der været indbrud i nogle forretninger, blandt andet i en Aldi. Ifølge politiet har der ikke været tilskadekomne, og man foretog ingen anholdelser.

Urolighederne kommer efter, at unge fra Tingbjerg søndag eftermiddag kastede sten efter Movias busser, antændte bål i containere, og hvor nogle drenge endda fornøjede sig med at kaste sten ned på biler fra en gangbro over Hillerødmotorvejen.

I Askerød tæt på Hundige satte unge ild til en lastbil og væltede en personbil, som de også satte ild til. Politiet fik en anmeldelse kl. 22.14, hvor vidner havde set de unge mænd sætte ild til lastbilen ved at antænde noget brændbart stof fra en medbragt dunk.

– Det ser ud til at være opstået spontant. Vi har koncentreret indsatsen om at få skabt ro og har ikke foretaget anholdelser. Nu er vi i gang med brandundersøgelser og vil i de kommende dage se, om vi kan finde frem til de skyldige, siger vagtchef Søren Bjørnestad, der kalder de unge mennesker for «utilpassede».

Det skumle er at innvandrergutter og autonome utfordrer samfunnsmakten: det er hærverk med en bakenforliggende agenda, og det er mange politikere som ikke vet hva de skal gjøre, eller vil innrømme at det er slik. Vanlige mennesker flytter hvis de kan. Derfor bidrar volden også til et segrert samfunn.

Helt unge bag nye uroligheder.

Når konflikter spidser til på Nørrebro i København, er det efterhånden en regel, at unge fra bydelen Tingbjerg også markerer sig. Således også søndag eftermiddag hvor der blev kastet med sten efter Movias busser, antændt bål i containere, og hvor nogle drenge endda fornøjede sig med at kaste sten ned på biler fra en gangbro over Hillerødmotorvejen. Det fortæller den centrale vagtleder ved Station Bellahøj, Søren Viborg.

– Vi ser med stor alvor på stenkasterne. Det er tankeløst, hammerfarligt og et brud på straffeloven. Jeg tror slet ikke, de unge mennesker er klar over, hvor alvorligt det er, siger han.

Politiet har fået en anmeldelse fra en bilist, der fik smadret sin forrude efter at have passeret gangbroen, hvor de unge kastede en middelstor sten ned. Bilisten kørte med 110 kilometer i timen, og Søren Viborg betegner det som et rent held, at den smadrede rude ikke førte til et færdselsuheld. Derfor kalder han nu på de unges forældre, så man kan få sat en stopper for drengenes i værste tilfælde livsfarlige adfærd./ritzau/

Berlingske Tidende: Unge kaster sten fra gangbro

Jyllands-Posten: Vold i gaderne ligner udlandet

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂