Danske jøder tør ikke lenger bære symboler som viser at de er jøder, hva enten det er en kippa eller en davidsstjerne. Flere har opplevd å bli fysisk angrepet på åpen gate. Omgivelsene synes å ha resignert. Hvis en jøde bærer et synlig symbol, må han selv ta ansvaret.

Det er en kortsiktig politikk. Jødene kan synes lette å ofre. De utgjør bare 6.000 mennesker. Men hva skjer den dagen et kors blir like uglesett?

Når forfølgelsen og trakasseringen av jøder får så liten oppmerksomhet, kan det ha noe å gjøre med at det er en ubehagelig påminnelse: i det proklamerte flerkulturelle samfunnet er jødehatet noe som egentlig ikke skulle finnes. Derfor velger man å tie det ihjel.

»Jeg har flere gange frarådet at bære kalot eller andet – f. eks. på Nørrebro, fordi erfaring fortæller os, at det kan medføre ubehaglige oplevelser.

Og det er der nok flere, som tager til sig,« siger formanden for Det Mosaiske troessamfund, Finn Schwarz.

En af dem er den 32-årige Peter Kaltoft fra Amager, som i dag har lagt kalotten på hylden.

Den vises kun frem ved særlige lejligheder, eller når han er i synagogen på Krystalgade i København.

»Når jeg bærer min kalot, symboliserer jeg ikke kun jødedommen, men tilsyneladende også Israel, og det kan for nogle mennesker virke stødende,« siger han.

Danske jøders påpasselighed øges, når konflikten mellem Israel og Palæstina tilspidses.

Senest kom det til udtryk, da en 18-årig mand den 1. maj blev overfaldet i Fælledparken i København, fordi han sagde, at han var jøde.

Denne episode fandt sted samtidig med de meget omtalte sammenstød mellem israelske kommandosoldater og tyrkiske nødhjælpsskibe, som var på vej til Gaza.

»Der er uden tvivl en kobling mellem det, der sker i Israel-Palæstina, og det, der foregår i Danmark. Når konflikten opildner i Mellemøsten, sker det samme herhjemme,« forklarer Finn Schwarz, som har erfaret, at jøder overalt i verden stilles til ansvar for de civile tab, der følger i kølvandet af kamphandlingerne mellem den israelske hær og palæstinenserne.

Peter Kaltoft har været udsat for forskellige scenarier.

»Det mest almindelige er gemen chikane, hvor der bliver spyttet og råbt efter mig.

Ellers kan de også finde på at køre langsomt forbi mig i deres biler, mens de råber en masse skældsord ud af vinduet,« siger han.

Chikane, råb og spyt

Han blev antastet flere gange om måneden, inden han for knap et år siden besluttede sig for at være mere påpasselig med sin tro og hovedbeklædning.

Peter Kaltoft husker især en episode for halvandet år siden, da han var på vej hjem fra synagogen ved Nørreport.

»Jeg gik alene hjem efter at have været i synagoge, da nogle mellemøstlige mænd kom hen imod mig. De var meget ophidsede, råbte en masse ubehagelige skældsord og rykkede langsomt nærmere og nærmere. Først spurgte de, om jeg var jøde, hvortil jeg svarede, at det var jeg, og så begyndte de at slå og skubbe, indtil jeg fik mulighed for at stikke af,« fortæller Peter Kaltoft, som siden overfaldet sjældent har vist sin kalot eller davidstjerne frem i offentlige forsamlinger.

»Det er ikke kun en beslutning jeg har truffet af hensyn til mig selv, men også af hensyn til dem, som jeg færdes med. De skal ikke overfaldes eller chikanes, fordi jeg bærer en kalot,« siger Peter Kaltoft.

Davidstjerne provokerede

Den 30-årige Søren fra Roskilde kan nikke genkendende til frygten og de ærgerlige episoder.

For knap to år siden blev han overfaldet af tre-fire mellemøstlige mænd på en klub på Nørrebro. De følte sig provokeret af en davidstjerne, som han havde som vedhæng i sin halskæde.

I knap to år havde Søren været stamkunde i klubben uden problemer, men på et tidspunkt opstod der igen strid mellem israelerne og palæstinenserne i Gaza, og opfordringerne til had og drab på jøder florerede på gaden.

»De så, at jeg havde en davidstjerne om halsen, og de kom over og spurgte, om jeg var israeler. Jeg svarede nej, hvorefter de spurgte, om jeg var jøde. Og da sagde jeg så ja,« fortæller Søren, som dernæst fik besked på, at finde et andet sted at opholde sig – ellers ville han blive slået ihjel.

Søren tog kontakt til politiet, som rådede ham til at holde sig væk fra området i et stykke tid.

»Jeg holdt mig væk i næsten to måneder, men så tænkte jeg «fandeme nej».

Det er jo et frit land. Tænk, hvis man ikke måtte bære kors visse steder i Danmark,« fortæller Søren.

Men han skulle måske have holdt sig væk.

»Du skal dø, fucking jøde«

Drengene fra klubben havde nemlig hverken glemt Søren eller davidstjernen .

»Jeg kom ind, og så var der en arabisk mand, som råbte og skreg efter mig. Så kom flere af hans venner, og de begyndte at chikanere og skubbe,«fortæller Søren.

»Jeg forsøgte at dæmpe situationen ved at lægge min hånd på skulderen af gruppens leder, men det skulle jeg aldrig have gjort. Han eksplodede og smækkede mig en ordentlig én. Jeg fik så mange slag, at jeg ikke kunne trække vejret. Til sidst tog han kvælertag på mig, og sagde «Nu skal du dø, din fucking jøde».« Søren slap til sidst ud, blev overfaldet igen uden for klubben, hvorefter politiet dukkede op, tilkaldt af et vidne.

Betjentene fik standset volden, men Søren var ikke tilfreds med deres fremgangsmåde.

»De sagde til mig, at de ikke kunne gøre noget ved det, for jeg var jo på sin vis selv ude om det, når jeg sådan bar rundt på min jødestjerne i et indvandrermiljø,« fortæller Søren.

Efter at han havde indhentet en skadestuerapport for at dokumentere sine skader, tog politiet sagen mere alvorligt, fortæller Søren. Gerningsmændene blev imidlertid aldrig dømt, da ingen ville – eller turde – vidne mod dem.

Morgenavisen Jyllands-Posten har haft adgang til dokumenter i sagen, som bekræfter hændelsesforløbet.

Københavns politi har imidlertid ikke ønsket at kommentere sagen.

Lige fra Frederiksberg i København til Vollsmose i Odense er danske jøder blevet overdænget med stenkast af vrede dansk-palæstinensere.

Også i nattelivet har danske jøder oplevet at blive nægtet adgang til diskoteker af dansk-palæstinensiske dørmænd, hvis de har båret jødiske symboler.

Både i hændelsesrapporter fra Det Mosaiske Troessamfund og andre videnskabelige undersøgelser ses det, at bagmændene til et flertal af de antisemitiske hændelser har mellemøstlig baggrund.

Nydanskere står bag

Ud af 189 antisemitiske hændelser af voldelig, intimiderende og chikanerende karakter står unge med mellemøstlig baggrund står bag 138 tilfælder, rapporterer Det Mosaiske Troessamfund.

Davidstjernen er bandlyst på Nørrebro
Af SOSUN SENDI INOR DALE

Jyllands-Posten 25. juli 2010

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂