Nytt

Det ble i går avholdt et offentlig møte i rådhuset i København, hvor danske jøder fortalte om sine egne erfaringer med vold og hets, i overveiende grad fra muslimer.

Der fikk man høre om opplevelser som disse:

Moran er blevet kaldt »jødesvin«. Han er blevet slået. Spyttet på. Som 14-årig blev han stukket i venstre ben med en hobbykniv. Han har gået i tre forskellige skoler. Hans far er muslim, hans mor jøde; begge er fra Israel, men selv er han født i Danmark. Og dét, han har oplevet – hans problemer – er ikke »en fis i en hornlygte«, fortalte han i går cirka 300 mennesker, der var mødt op til en høring på Københavns Rådhus om jødechikane i hovedstaden:

»Jeg er en af dem, der måtte gå ud af en dansk folkeskole. Det var uretfærdigt. I 8. klasse sagde min lærer, at jeg skulle sige, at jeg var fra Palæstina. Jeg sagde, at min mor var russer. Jeg var nødt til at lyve om, hvem jeg var. Til sidst sagde mine lærere bare: »Du kan ikke gå her mere«. Men jeg er kun 16 år, og jeg forstår ikke, at en mellemøstlig konflikt skal betyde så meget på Nørrebro. Jeg har ikke gjort noget,« fortalte Moran Jacob som den yngste af syv privatpersoner, som havde mod til at fortælle om konkrete oplevelser.

En jødisk talsmann sier at problemet ikke har fått særlig mye oppmerksomhet fordi man har lært å tilpasse seg og ta sine forholdsregler:

»Jøder har lært at dukke sig. Ikke eksistere i bybilledet. Hvis man kører forbi synagogen en lørdag eftermiddag, vil man kunne se jødiske mænd gøre den samme bevægelse, når de træder ud på fortovet. De fjerner deres kalot. Det samme lærer vi vores drengebørn. De skal gå med kalot hele dagen i skolen, men vi instruerer dem til at tage den af, før de stiger på bussen hjem. Det er blevet typisk jødisk; »se os ikke, bemærk os ikke,« siger Max Mayer, formand for Dansk Zionistforbund.

Og sådan, siger han, var det ikke, da han var dreng – i øvrigt på en helt almindelig folkeskole i Vanløse. Selv har han og hans familie modtaget dødstrusler, da han var medarrangør af en fredelig demonstration.

 

Berlingske: »Vi skal have nultolerance over for intolerance«