16-årige Moran Jacob gjorde dypt inntrykk da han på en høring i København Rådhus i januar fortalt om hvordan det var å være jøde på Nørrebro. Det som gjør hans situasjon spesiell er at han også har en muslimsk far, fra Marokko. Men det hjelper ikke. Jøde er jøde.

Den senere tid har det vært flere ubehagelige episoder. Jacob har flyttet fra Nørrebro til Hellerup. Men han synes det er trist at man ikke kan si hvem man er, i Danmark.

 

Cirka en måned efter høringen passerede to mellemøstligt udseende mænd ham på gaden. Den ene sagde »det er ham der«, hvorefter den anden råbte »jødesvin«, fortæller Moran Jacob, som kort tid efter blev angrebet af to brugere på Facebook. Den ene skrev bl.a.: »Fucking jødesvin, Nazisst svin! Fucking klamme luder! Gå og knep dig selv og skyd dig selv din jøde hund«.
Moran Jakob har indberettet de to hændelser til Mosaisk Trossamfund, som har registreret dem blandt de i alt 17 antisemitiske hændelser, som trossamfundet har fået kendskab til i 2013.
Endnu en hændelse har han dog ikke meldt til trossamfundet, fortæller Moran Jacob.

»For et par uger siden blev jeg passet op af et par arabiske unge på Strøget i København, da jeg var ude for at samle ind til en ngo. De ville hive mig med og var meget insisterende, men de to, jeg samlede ind sammen med, fik det heldigvis stoppet,« siger den nu 17-årige gymnasieelev, som næsten hele sit liv har boet på Nørrebro.

Det var flere skoleledere som anbefalte moren å flytte. Hun tok det tungt. At Danmark er blitt slik. Danmark skal tåle at alle er den de er uten at de straffes for det. Det Jacob har opplevd er ikke alvorlig, men det er retningen som gjør ham pessimistisk.

Samtidig indrømmer han, at han ikke føler sig sikker på, at det er sådan, fremtidens København kommer til at se ud.
»Hvis jeg får børn, håber jeg, at de kan gå rundt på Nørrebro uden at skjule, at de har en jødisk far og uden at blive spyttet på og overfaldet. Men jeg begynder at tvivle på det.«
Derfor overvejer Moran Jacob at flytte fra Danmark, når han er færdig med sine studier:
»Jeg regner med at læse medicin, og når jeg har afsluttet studiet, forestiller jeg mig, at jeg flytter til udlandet. Det vil være en lettelse at bo i et land, hvor jeg ikke behøver at frygte for konsekvenserne, når jeg siger, at min mor er jøde fra Israel«.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂