Nytt

Skolebarn i Danmark beskylder klassekamerater for å være dårlige muslimer i anledning den muslimske høytiden ramadan. På Hillerød skole i København har problemet fått konsekvenser. Religionssociolog Lene Kühle mener at høytiden gir muslimske barn anledning til å opptre som selvbestaltet religiøst politi flere steder i samfunnet:

Børn i danske folkeskoler udsættes for religiøs chikane. Det sker under den igangværende muslimske højtid ramadan, da en gruppe muslimske elever kritiserer klassekammerater for at overtræde ramadanens faste-regler ved at spise og drikke i døgnets lyse timer. Det beretter flere danske folkeskoler med en høj andel af muslimske elever om. På Hillerødgades Skole i København har problemet fået konsekvenser.

– Nogle af de børn, som faster, kritiserer de børn, som ikke faster. Derfor har vi besluttet, at børn, der faster, udelukkes fra kantineområdet. For der skal være plads til at spise i kantinen, uden at man bliver påduttet en holdning, siger sundhedsfaglig projektleder Marika Jensen, der også oplever, at nogle skolebørn er så bange for at blive set spise, at de sniger sig hen i kantineområdet for at få en bid mad uden for frokostpausen.

Dette gjelder typisk for muslimske barn som gjerne må spise under ramadan for sine foreldre, men som får vanskeligheter med å forklare sine muslimske venner og venniner at de spiser og drikker.

På Klostevængets skole i København ble skoleinspektøren overrasket da hun en dag spurte en 8.klasse med stort sett bare muslimske elever om de fastet:

– Alle sagde, at de fastede. Selv en dreng med dansk baggrund sagde, at det gjorde han, men det troede jeg ærligt talt ikke på. Det var bare for svært for ham at sidde med sine leverpostejmadder blandt kammerater, som alle fastede. Jeg tror, at han er gået hjem og har spist sine madder bagefter, og det var taktisk klogt gjort af ham, siger skoleinspektør Karen-Margrethe Grønlund.

Også i Århus har feiringen av ramadan ført til konflikter i folkeskolene; på en skole har man måttet gripe inn overfor muslimske elever som blandet seg i klassekameratenes religion og spisevaner:

– Nogle piger i de mindre klasser havde af deres forældre fået en klar opfattelse af, hvad der bør foregå under ramadanen, og det ville de gerne dele med nogle veninder. De fortalte, hvad gode muslimer gjorde, og hvad dårlige muslimer gjorde. Det blev vi som skole nødt til at forholde os til og blande os i, selvom det var et ømtåleligt emne, siger skoleleder Torben Haugård fra Ellekærskolen.

Også på Tovshøjskolen i Århus har lærere måttet gribe ind over for muslimske elever, der blandede sig i klassekammeraters religion og spisevaner.

Religiøse konflikter er tidligere blevet beskrevet som et problem blandt muslimske studerende på Syddansk Universitet.

Religionssosiolog ved Aarhus universitet Lene Kühle, som har forsket i muslimske miljøer, peker på at det har vært konflikter blant muslimske kassadamer om hvorvidt man skal beholde tørkleet på eller ikke under arbeid. Kühle mener at ramadan ofte forsterker konfliktene, da den økte oppmerksomheten på det å være religiøs også fører til økt oppmerksomhet på feiltrinn:

Religionssociologen, der har forsket i de muslimske miljøer i Danmark, får umiddelbart øje på to årsager til, at de religiøse konflikter opstår blandt danske muslimer.

– Islam bliver et våben til at at mobbe andre. Man bruger helt banalt religion til at hævde sig, siger Lene Kühle.

En anden årsag er, at islams status som minoritetsreligion i Vesten fører til selvbestaltede religiøse politimænd. De findes mange steder i samfundet, blandt andet i fængslerne, fortæller Lene Kühle:

– Almindelige muslimer går rundt og pådutter folk en bestemt form for islam. Det hænger sammen med, at der ikke er andre til at gøre det i Danmark. Hvis man forestillede sig, at vi havde en mufti i landet, som sagde, hvordan man skulle forholde sig under ramadanen, så havde muslimerne nogle holdepunkter – men nu er det op til den enkelte, og det giver mange fortolkninger og sammenstød.

Kristeligt Dagblad: Muslimske børn agerer religiøst politi