Mens jødiske skoler i Danmark preges av piggtråd og overvåkning, er danske skoleledere uenige om hvorvidt de av hensyn til sikkerhet skal fraråde jødiske barn å gå på bestemte skoler. – Det er ingen tvil om at jødiske elever ville bli mobbet på vår skole, sier rektor Karen-Margrethe Grønlund på innvandrertette Nørrebro.

Sikkerhetsberedskapen rundt jødiske skoler er skjerpet og skoleledere forteller om betydelig aggresjon på skoler i Århus og København som en følge av konflikten i Gaza. Men private vakter og politi har måttet beskytte den jødiske minoriteten i Danmark allerede i flere år:

Anne Ebbesen David tænker ikke videre over, at der er videokameraer og et 2,5 m højt pigtrådshegn omkring hendes barns skole, Carolineskolen på Østerbro i København.

Sådan er det bare, for skolen er jødisk, og Anne Ebbesen Davids familie er jøder.

De seneste dage er jøder og deres sikkerhed blevet et aktuelt tema, først da en palæstinensisk mand i sidste uge skød mod to israelske mænd i Odense – og igen i går, da skolelederen på Humlehaveskolen i Odense, Olav Nielsen, sagde, at han ville fraråde et jødisk forældrepar at sætte deres barn i hans skole på grund af konflikten i Gaza.

Anne Ebbesen David er dog ikke nervøs. Pigtråd, overvågning og sikkerhed bliver naturligt med tiden, forklarer hun:

»Tanken vender lidt tilbage, når man ved, at skolen tager ekstra forholdsregler i denne tid, men det giver lidt ekstra tryghed.«

En anden forælder, Dina Rosenberg Asmussen, siger:

»Det ligger nok i baghovedet på os, at vi jøder ikke skal gøre for meget opmærksom på os selv.«

I følge overrabbiner Bent Lexner i Det Mosaiske Troessamfund, har sikkerhetsvakter i flere år vært alminnelig både ved Carolineskolen og ved synagogen i København. Her kommer man ikke inn før man er sjekket av trossamfunnets egne vakter, mens politiet innimellom også er tilstede. Det er i dag av hensyn til sikkerheten heller ikke lov til å ta med seg større vesker inn i synagogen.

Han er selv flere gange blevet antastet på gaden på grund af sin tro, og han fortæller, at han ca. 10 gange om året bliver kontaktet af jøder, der er blevet chikaneret i telefonen eller på gaden, fordi de er jøder.

Han var således ikke overrasket over at høre en skoleleder fortælle om sine råd til jødiske forældre.

»Det er dog ofte et teoretisk problem. Reelt forsøger jødiske forældre slet ikke at melde deres børn ind på skoler på eksempelvis Nørrebro. De vælger blot en anden skole. Men for demokratiet er det et problem,« siger Bent Lexner, der dog jævnlig kontaktes af forældre, der spørger om råd til, hvilke gymnasier de bør undgå.

Få eller ingen av folkeskolene med mange flerspråklige elever i Århus og København har hatt jødiske elever. Men ledelsen ved flere av dem ville anbefale jødiske foreldre å finne en annen skole:

»Jeg har det dårligt med det, men jeg ville ikke råde jødiske forældre til at melde deres barn ind her. Barnets tarv kommer først. Vi har en stor gruppe palæstinensiske elever, og især i denne tid er der mange aggressioner i luften,« siger Lise Egholm, skoleleder på Rådmandsgade Skole på Nørrebro i København.

Hendes kollega på Klostervængets Skole, Nørrebro, Karen-Margrethe Grønlund, ville dog lade et jødisk barn indskrive.

»Men der er ingen tvivl om, at et jødisk barn ville blive mobbet og få det svært på vores skole.«

I Århus er skolene ikke innstilt på å anbefale jødiske barn å skrive seg inn på andre skoler, men formann for skolelederne, Anders Balle, påpeker at skolene står i en vanskelig situasjon:

»Vi bliver nødt til at værne om den åbenhed, som vi har, og arbejde med børnenes forståelse for hinanden. Det kan vi jo ikke gøre, hvis vi begynder at sige nej til nogle elever,« mener skoleleder på Skjoldhøjskolen, Anne Graah.

Jesper Lund Madsen, skoleleder på Tovshøjskolen, er enig:

»Hvis der endelig var et jødisk forældrepar, som ville have sine børn gående her, ville de også vide, hvilken skole vi har,« siger han.

Skoleledernes formand, Anders Balle, peger på, at skolerne står i en svær situation:

»Selvfølgelig skal vi gøre, hvad vi kan for at undgå, at der opstår den type konflikter i skolen og skoletiden, men hvad der i øvrigt foregår i samfundet, kan vi ikke styre, og det skal vi heller ikke.«

Jyllands-posten: Danske jøder bliver beskyttet

Skoler advarer jøder

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂