Skoleleder advarer om at Midtøsten-konflikten er i ferd med å forplante seg i klasseværelser i Danmark. Forholdet mellom dansk-palestinensere og danske jøder er nå så anspent at lederen på en offentlig barneskole i innvandrertette Vollsmose ville betenke seg før han innskrev en jødisk elev ved skolen.

Godt over 30 prosent av elevene ved Humlehaven skole har palestinensisk bakgrunn, og skoleleder Olav Nielsen sier at han ville bedt jødiske foreldre om å tenke seg riktig godt om før de lot deres barn gå på den offentlige skolen i Danmark. I motsatt fall frykter Nielsen at den jødiske eleven vil få alvorlige problemer i skolehverdagen:

«Humlehaveskolen er en folkeskole og dermed for alle. Så selvfølgelig skulle de være velkomne. Men jeg ville samtidig give forældrene et voksent råd om at finde en anden skole til deres barn,» siger Olav Nielsen.

Frygter alvorlige problemer

Han frygter, at en jødisk elev vil få alvorlige problemer blandt de mange arabiske børn.

Især nu, hvor den mangeårige konflikt mellem Israel og palæstinensiske Hamas har udviklet sig til en regulær krig.

I lokalt perspektiv foreløbigt kulminerende med nedskydningen af to israelske sælgere i Rosengårdcentret den 31. december.

«Konflikten er meget nærværende for hver eneste palæstinenser i Vollsmose. Hver aften kan de følge krigen på de arabiske kanaler og endnu engang få understreget, hvordan de står som tabere. Det, sammenholdt med, at mange af dem har svært ved at slå igennem i det danske samfund, skaber voldsomme frustrationer. Det kunne derfor blive en meget hård omgang for en jødisk elev at gå op og ned af så mange palæstinensere, som vi har her på skolen,» vurderer Olav Nielsen.

Flere skoler i Danmark skal i følge overrabbiner i det Mosaiske Trossamfund, Bent Lexner, ha advart jødiske foreldre om at deres barn ikke bør innskrives dersom skolen har mange elever av arabisk opprinnelse:

Han har hørt om skoler i København, hvor ledelsen har givet jødiske familier nøjagtig samme råd.

«Hvis en jødisk mor kom til mig og spurgte om, hvorvidt det var en god idé, at hendes søn begyndte på en skole med mange børn med arabisk baggrund, ville jeg også sige nej, sådan som sagerne står nu,» siger han.

Formannen for Dansk-Palestinensisk Vennskapsforening, Fathi El-Abed, sier at skoleleder Nielsens opplysninger er nedslående. Både El-Abed og Lexner etterlyser en intensiv politisk debatt om at barn av forskjellig opprinnelse importerer Midtøsten-konflikten direkte inn i danske klasseværelser:

«Det er så deprimerende, hvis det er kommet dertil, at vores børn ikke kan gå på samme skole på grund af en international konflikt. Det er til at græde over,» siger han.

Både Bent Lexner og Fathi El-Abed efterlyser nu en intensiv politisk diskussion om, hvordan de yngste generationer i landet – uanset etnisk baggrund – får elimineret de gensidige fordomme.

«Vi må ikke lade vores børn importere konflikten i Mellemøsten direkte ind i klasseværelset,» siger Bent Lexner.

«Vi skal lære vores børn, at vi alle er danskere uanset, hvor vi kommer fra,» siger Fathi El-Abed.

Jyllands-Posten: Skoleleder advarer jøder: Find en anden skole

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.