Nytt

Jyllands-Posten opplyser at Israels ambassadør til Danmark og Mosaisk Troessamfund råder jøder i København til ikke å vise kjenntegn som davidsstjerne og kalott for å unngå å bli sjikanert på gaten. Og det er ikke lenger kun tale om Nørrebro:

»Vi rådgiver israelere, der kommer hertil og vil i synagogen, om, at de først skal tage kalotten på, når de er indenfor. De skal ikke gå med den på gaden. Selv ikke i områder, der bliver betragtet som ”sikre”,« siger ambassadør Arthur Avnon, som også fraråder synlige davidsstjerner og højlydt hebraisk.

Mosaisk Troessamfund råder bl.a. sine unge medlemmer til at tænke sig om, før de går i byen med en halskæde med en davidsstjerne i. Og på den jødiske privatskole Carolineskolen siger skoleleder Jan G. Hansen:

»Det er ikke noget, vi gør officielt, men hvis der er noget, der er oppe at vende, vil vi sige, at man skal tænke sig om, inden man bevæger sig i visse kvarterer i København med en kalot eller davidsstjerne.«

I en indignert kommentar til det hele skriver Danmarks største avis på lederplass at det for en tid siden fant sted et angrep på Israels ambassade som er forbigått i stillhet:

I dagens avis løftes sløret for, at der for nogle uger siden faktisk var et storstilet, velorganiseret angreb på den israelske ambassade i København. Op mod 20 mennesker deltog. Kun ved et tilfælde skete der kun materiel skade. Har det officielle Danmark sagt undskyld for den grove krænkelse af den diplomatiske immunitet? Har udenrigsminister Villy Søvndal vist sig på ambassaden for at udtrykke sin afsky over attentatet og sin solidaritet med Israel og ambassadens personale? Desværre nej.

Antisemittismen er blitt stueren, hevdes det, ja sågar salongfähig. Antydninger om hvem det er som i hovedsak står for uvesenet, avvises:

Fra jødisk side peger flere på, at meget af chikanen kommer fra arabere og/eller muslimer. Det er en unfair beskyldning, mener Imran Shah, talsmand for Islamisk Trossamfund:

»Det kan også være alle mulige andre. Muslimer har ikke nogen hudfarve, og det har kristne og jøder heller ikke. Hvis der sigtes til Nørrebro, så består den bydel af mange forskellige kulturer.«

Mens slør og palestinske flagg risikofritt kan vises offentlig av Københavns tallrike muslimske befolkning, er en synlig davidsstjerne hos den til sammenligning lille jødiske minoriteten altså forbundet med risiko.

Det er en skam.

Myten om danskekongens som bar davidsstjerne under krigen, burde umiddelbart gjøres til virkelighet av alle københavnere.

 

Råd til jøder: Skjul davidsstjernen og gem kalotten
Det hæslige had