Sakset/Fra hofta

Statsminister Mette Frederiksen (S) holdt sin nyttårstale på Marienborg i Sorgenfri, nord for København, onsdag den 1. januar 2020. (Foto: Philip Davali/Scanpix 2020)

I sin nyttårstale sa Danmarks statsminister Mette Frederiksen at hun vil akuttplassere flere barn tidligere, og mener at systemet lukker øynene for vold mot barn blant etniske minoriteter.

Mette Frederiksen var tydelig da hun ble intervjuet om temaet for nyttårstalent av Jyllandsposten.

Vi skal bruke det nye tiåret på å flytte grenseoppgangen for barns rettigheter.

Mange av de mest utsatte barna opplever et dobbelt svik i dag.

Først av deres mor eller far, som ikke kan passe på dem. Deretter av samfunnet, som reagerer for sent eller slett ikke reagerer.

Det er kontroversielt at den danske statsministeren snakker så åpent om omsorgssvikt i minoritetsmiljøene. Problematikken hun belyser er tilsvarende i Norge, men den nevnes ikke høyt av norske politikere. Når den danske statsministeren viser til statistikk over akuttplasseringer i Danmark, gjelder hovedvekten av plasseringene i 2018 16-åringer.

I mange av tilfellene hvor vi først akuttplasserer når de er 16 år, har det dessverre gått dårlig i 15 år før plasseringen. Det kan vi ikke fortsette med.

Det er oppløftende at Frederiksen har en så klar forståelse av at alle barn i landet bør ha samme rettssikkerhet. I Norge går vi baklengs inn i det nye året med et Barne- og familiedepartementet som nekter varslingsplikt til politiet, til tross for at Kripos har etterspurt lovpålagt plikt for barnevernansatte i flere år.

Frederiksen har i motsetning til det norske Barne- og familiedepartementet en klar forståelse av hvem man må ta hensyn til.

Du kan ikke alltid ivareta både foreldrenes og barnas interesser.

 

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Les også