Wall Street Journal har snakket med et utvalg økonomiske eksperter, og konklusjonen er at frykten for at USA er på vei inn i en resesjon er høy, og stigende.

Det er særlig inflasjonen som følge av grenseløs klimapolitikk, leveranseproblemer, pengetrykking og den massive nedstengningen i forbindelse med Covid-19 som er forklaringen på den skremmende utviklingen i amerikansk økonomi. Krigen i Ukraina forsterker bekymringene.

Economists surveyed by The Wall Street Journal have dramatically raised the probability of recession, now putting it at 44% in the next 12 months, a level usually seen only on the brink of or during actual recessions.

Frykten for resesjon er altså selvforsterkende. Siden WSJ startet å stille slike spørsmål i 2005, har man sjelden sett så dystre spådommer uten at de har blitt etterfulgt av en resesjon i virkeligheten.

Før finanskrisen fryktet 38 prosent av økonomene en resesjon. I dagens situasjon er mangelen på optimisme merkbart høyere.

I februar 2020, rett før Covid-panikken rammet verdensmarkedene, var det bare 26 prosent som fryktet en resesjon.

The Fed is slamming on the brakes. It is hard to avoid a recession…in this situation, sier Michael Moran.

Moran er sjefsøkonom for Daiwa Capital Markets America Inc.

Federal reserve forsøker å bekjempe den eskalerende inflasjonen med renteøkninger, men ikke alle lar seg imponere, og mener renteøkningene kommer for sent, og er alt for puslete.

Det er grunn til å frykte at Feds allerede har mistet kontrollen, og med Biden i Det hvite hus er utsiktene til forbedring i den amerikanske økonomien vanskelig å få øye på.

Ekspert som forutså finanskrisen om USAs rentehopp: «Utilstrekkelig»

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.