Pave Frans har beordret at alle finansielle eiendeler til pavedømmet og dets tilknyttede enheter skal flyttes til Vatikanbanken. Eiendelene må overføres senest 30. september.

Pavens avgjørelse, et såkalt reskript, ble utstedt 23. august. Reskriptet klargjør tolkningen av en klausul i den nye konstitusjonen til den romerske kurien, Praedicate Evangelium, som ble publisert i mars. I følge pavens avgjørelse må alle finansielle og likvide eiendeler som holdes i andre banker enn Institute for Works of Religion (IOR), vanligvis kjent som Vatikanbanken, overføres til IOR innen 30 dager fra 1. september 2022.

IOR er en finansinstitusjon, uten filialer, som opererer i Vatikanstaten. Oppgaven er å tilby finansielle tjenester og klientene inkluderer paven og de tilknyttede enhetene til pavedømmet, som religiøse ordener, prester og katolske institusjoner. Et stort antall av disse har imidlertid til nå valgt å ha sine eiendeler i andre finansinstitusjoner, for eksempel har Vatikanets statssekretariat hatt kontoer i ulike sveitsiske finansinstitusjoner, inkludert Credit Suisse.

Gjennom sitt reskript tvinger paven nå alle institusjoner, inkludert statssekretariatet, til å flytte sine finansielle eiendeler til IOR. Vatikanbanken blir også eneansvarlig for å utføre alle transaksjoner knyttet til pavedømmet, inkludert dets administrasjon og eiendomsforvaltning.

IOR, basert i Vatikanstaten, har 110 ansatte og 14.519 kunder. I 2021 forvaltet IOR 5,2 milliarder euro i klientmidler. Pavens avgjørelse betyr at denne summen vil øke betydelig.


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.