Retorikken rundt krigen i Gaza er en studie verd. Betegnelser som massakre og blodbad sitter løst. Det er ord som indikerer bevisst bestialske handlinger. Medier står fritt til å slynge slike anklager ut, de står bare til ansvar for leserne, som kan velge å forlate dem. Men når institusjonene hengir seg til denne retorikken, begynner det å ligne på en pogrom.

Tirsdag var det FNs nødhjelpssjef Martin Griffiths som brukte ordet «nedslakting».

En israelsk bakkeoperasjon i byen Rafah kan lede til nedslakting av mennesker på Gaza-stripen, advarer FNs nødhjelpssjef Martin Griffiths.

– Verdenssamfunnet har advart mot de farlige konsekvensene av en bakkeinvasjon i Rafah. Israels regjering kan ikke ignorere dette, sier Griffiths i en uttalelse tirsdag. (NTB)

Det skjer en devaluering av begrepene, og nå ser vi at det smitter. Selv Vatikanet bruker ordet «blodbad». Vatikanet, om noen, burde vite hva et slikt begrep innebærer når det blir brukt om jøder. Ikke minst ut fra Vatikanets egen taushet om det største blodbad i historien. Pave Pius 12 forholdt seg taus om Holocaust, selv om han var en av de best informerte i hele Europa.

Vatikanet retter sterk kritikk mot Israels krigføring på Gaza-stripen og kaller det «et blodbad». Det får Israels ambassade til å reagere.

Vatikanstatens utenriksminister Pietro Parolin understreket tidligere i uka at Israel har rett til å forsvare seg, men at angrepene som hittil har kostet over 28.000 palestinere livet, nærmere halvparten av dem barn, på ingen måte kan kalles proporsjonale.

– Jeg tror vi alle er rasende over det som skjer, over dette blodbadet, men vi må ha mot til å gå videre og ikke miste håpet, sa han.

– Vi må finne andre måter å løse problemet med Gaza på, Palestinas problem, la han til.

Onsdag fulgte Vatikanets offisielle avis L’Osservatore Romano opp kritikken på lederplass.

– Retten til forsvar, Israels rett til å stille gjerningsmennene bak massakren i oktober for retten, kan ikke rettferdiggjøre dette blodbadet, skriver de.

Israels ambassade i Vatikanstaten reagerer sterkt på kritikken og anklagen om at israelske styrker forårsaker et blodbad i Gaza.

– Dette er en beklagelig uttalelse. Å bedømme legitimiteten til en krig uten å ta hensyn til alle relevante omstendigheter fører uunngåelig til feil konklusjoner, heter det i en uttalelse fra ambassaden. (NTB)

Hamas hadde ingen håp om å erobre Israel 7. oktober. De visste at det var en selvmordsoperasjon og at svaret ville bli nådeløst. Det gjorde de helt bevisst. Hamas har bygget 50 mil med tuneller, men ingen tilfluktsrom. Den ødeleggelsen Israel har forvoldt, er kalkulert.

 

 

Kjøp Jean Amérys bok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.