Det har vært en «alvorlig hendelse» på Gaza-stripen torsdag der et hundretalls palestinere er enten drept eller kom til skade da israelske soldater åpnet ild ved en folkemengde som ventet på utdeling av nødhjelp. Men NTB skrev tidlig at israelerne skjøt «mot» menneskene – og således kjøpte Al Jazeeras versjon.

New York Times sier at det er uklart hva som skjedde og bruker uttrykket at soldatene skjøt ved mengden.

New York Times får frem at det er palestinske myndigheter som har én versjon:

Det offisielle nyhetsbyrået Wafa meldte at israelske stridsvogner hadde åpnet ild med maskingevær mot tusenvis som ventet på nødhjelp.

Det var også slik de første meldingene fra NTB lød: Israelerne hadde begått en massakre med overlegg.

For NTB er angrepet bevisst, og de baserer seg på Al Jazeera.

Ifølge Al Jazeeras journalist på stedet ventet hundrevis av mennesker i håp om at det skulle komme en forsendelse med nødhjelp da israelske styrker åpnet ild mot dem.

Ifølge øyenvitner ble menneskemengden også angrepet med raketter fra droner.

En video i sosiale medier viser en lastebil med mange døde. Reuters har også verifisert andre videoer fra Nabulsi-rundkjøringen som viser livløse og sårede mennesker.

Flere sykehus har tatt imot drepte og sårede, men mangler forsyninger for å kunne hjelpe alle dem som trenger det.

– Sykehusene er tomme for blod, forteller journalisten Ismail al-Ghoul.

Palestinere vil at verden skal se deres lidelser, og Hamas ønsker å bruke dem til å skaffe seg sympati. Et lite filter kunne være på sin plass, men norske medier har for lengst kastet alle slike hensyn over bord.

Palestinerne gjør bare det som gir mest uttelling hos vestlige medier og politikere: de maler med bred pensel.

Palestinernes president Mahmoud Abbas fordømmer det han omtaler som en «stygg massakre» av mennesker som ventet på nødhjelp.

Hamas-bevegelsen kaller i en kunngjøring torsdagens angrep «en krigsforbrytelse uten sidestykke» og et nytt forsøk fra Israels side på å fordrive palestinerne fra Gaza-stripen.

Palestina-lobbyen har helt siden invasjonen arbeidet målbevisst for å presse frem en våpenhvile slik at det ble umulig å starte krigen igjen.

En dramatisk hendelse som den i dag er det som kan utløse en reaksjon som tvinger Israel til å stanse. Det er hva palestinerne håper på. De har derfor all interesse av å overdrive. Men skulle ikke medier være klar over det og holde igjen litt? I stedet heller norske medier bensin på bålet.

De får hjelp av FNs nødhjelpssjef Martin Griffiths:

– Selv etter nærmere fem måneder med brutale krigshandlinger har Gaza fortsatt evnen til å sjokkere oss, sier Martin Griffiths på X torsdag.

– Jeg er forskrekket over meldingene om at flere hundre mennesker er drept og såret under leveranser av hjelpeforsyninger vest for Gaza by i dag. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.