Onsdag ble Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh (51) skutt og drept da israelske sikkerhetsstyrker aksjonerte i Jenin på Vestbredden mot militante palestinerne som til nå har drept 19 israelere. Palestinerne anklaget øyeblikkelig Israel, som svarte at det er umulig å avgjøre før man får undersøkt kulen. Det var nemlig ikke bare israelerne som skjøt. Men palestinerne nekter å la israelerne se kulen.

“Those who have nothing to hide do not refuse to cooperate,” Israel’s Army Radio quoted unnamed Israeli officials saying in response.

Det palestinske selvstyret har fått en historie de kan utnytte til propaganda, og internasjonale medier, Norge, EU og USA gir dem vann på mølla. Journalistene tar hverandres vitnemål for god fisk og stiller ikke elementære motspørsmål, selv om billedbevis motsier dem.

Abu Aklehs kollega Ali al-Samudi ble såret i hendelsen. Han sier det ikke var noen palestinske krigere i nærheten og at de begge hadde hjelmer og vester merket med «PRESS».

En AFP-fotograf rapporterte at israelske styrker åpnet ild i området og at han deretter så Abu Akleh liggende på bakken. Ingen væpnede palestinere var ifølge nyhetsbyråets fotograf å se på det tidspunktet.

Hvis fotografer og journalister skal være troverdige om noe som er så politisk ladet som drapet på en journalist fra Al Jazeera, må man tørre å være skeptisk til hva jouranlistene sier. De skal stå på god fot med det palestinske selvstyret, og hvis de ødelegger en så god story, faller de i unåde. Norske journalister var selv med på dette da Mads Gilbert operererte på Shifa-sykehuset i Gaza. Det var mye Gilbert ikke sa, og norske journalister spurte ikke.

Nils-Inge Kruhaug har nærmest enerett på Israel-dekningen i NTB. Onsdag kveld kom han med en samlesak hvor han skriver historien slik han vil den skal slå an.

Det er ingen journalistisk avstand mellom PA-styret og Kruhaug, for hvis det hadde vært dét, ville han ikke kjørt denne uttalelsen på topp uten motstemmer:

– Shireen Abu Akleh ble drept av israelske soldater med kaldt blod. Dette er et sjokk for oss alle og et brudd på folkeretten, sier Al Jazeera i en uttalelse og fordømmer drapet.

Det palestinske selvstyret er på hæla, og trenger noe å stive seg opp med, men det er også norsk Midtøsten-politikk og norske mediers politikk. PA-styret har lenge fremstilt Israel som kaldblodige mordere. Kruhaug/NTB, Borrel-EU, Huitfeldt-UD tenderer mot å være enig.

– En henrettelse, sier Palestinas president Mahmoud Abbas.

Norge dypt involvert

Norge er en aktør i den israelsk-palestinske konflikten. Norge gir store summer, ikke bare til palestinerne og FN, men også til NGO-er inne i Israel, som B’Tselem. At disse får internasjonal støtte fra EU og Norge for å stikke kjepper i hjulene for Israel, kommer ikke frem. Man biter ikke hånden som frembyr mat. I takt med at fredsforhandlinger og fredsprosessen har blitt historie har NGO-er som B’Tselem blitt mer anti-israelske. De har liten støtte i den israelske befolkningen og er totalt avhengig av utenlandsk støtte.

Den norskstøttede israelske menneskerettsorganisasjonen B’Tselem sendte straks etterforskere til stedet som fastslo hvor de væpnede palestinerne og journalistene befant seg da Akleh ble skutt i hodet. Dette ble dokumentert både med GPS-koordinater og oversiktsbilder fra luften.

– De demonstrerer at skytingen i videoen umulig kan ha vært de skuddene som traff Shireen Abu Akleh og hennes kollega, konkluderer B’Tselem.

Ali al-Samoudi avviser også at de ble beskutt av væpnede palestinere. En AFP-fotograf rapporterte at israelske styrker åpnet ild og at han deretter så Abu Akleh liggende på bakken. Ingen væpnede palestinere var ifølge nyhetsbyråets fotograf å se på det tidspunktet.

Kategoriske uttalelser på samme dag som drapet fant sted, reiser tvil. Ord som «umulig» vekker heller ikke tillit. Det er velkjente journalistiske knep for å gi den ønskede konklusjon et skinn av objektivitet.

Idioter

Kruhaug får israelerne til å høres ut som dumme når de prøver å lansere alternative forklaringer. Han lar IDF stå alene med opplysningen om at palestinerne skjøt. Dermed fremstår det som en subjektiv unnskyldning.

Israels statsminister Naftali Bennett sier i en uttalelse at det er «sannsynlig» at væpnede palestinere løsnet skuddene som drepte journalisten.

– Ifølge vår informasjon virker det som om væpnede palestinere som skjøt vilkårlig på det tidspunktet, var ansvarlig for det ulykksalige dødsfallet til journalisten, sier Bennett.

Det israelske forsvaret hevder at personer inne i leiren skjøt og kastet bomber mot de israelske soldatene, som skjøt tilbake i selvforsvar.

Det israelske forsvaret offentliggjorde også en video av væpnede palestinere som avfyrte skudd, og hevder at denne underbygger påstanden om at det var et av disse skuddene som drepte Akleh.

Et nyhetsbyrå verdig navnet ville publisert videoen.

Men dét ville kunnet svekke medieeffekten.

NTB har heller ikke, så vidt jeg kan se, publisert bilder av palestinere som skyter på israelerne. Dette er det groveste.

Palestinian gunmen take aim during an Israeli military operation in the West Bank town of Jenin, Friday, May 13, 2022. Israeli troops pushed into Jenin early Friday following the death of veteran Al Jazeera correspondent Shireen Abu Akleh on Wednesday when she was shot dead by Israeli forces while covering a military operation in the occupied West Bank. (AP Photo/Majdi Mohammed)

Den som ser bildene, vil umiddelbart få et helt annet perspektiv på det som skjedde. Det åpner muligheten for at israelerne har rett: Det kan ha vært palestinerne som drepte Shireen Abu Akleh. Bildet er tatt fredag, men viser at det finnes våpen på palestinsk side og unge menn som er villig til å bruke dem.

Hvis man først blir klar over dette, melder spørsmålet seg: Hvis Huitfeldt, Borrel, Kruhaug og Abbas har rett: Hvilken interesse skulle Israel ha av å drepe en kjent journalist? Hver gang skylden kan legges på israelerne, er det en PR-messig katastrofe. Så hvorfor skulle israelerne påføre seg selv en slik skade?

Det spørsmålet stiller ikke Kruhaug, ikke Huitfeldt, Wennesland eller USAs FN-ambassadør. Det er det en god grunn til: Israel er blitt en internasjonal fotball som sparkes rundt i manesjen uten mulighet til å ta kontroll over situasjonen. Alt Israel sier, blir brukt mot dem.

Man trenger ikke ha store historiske kunnskaper for å høre ekko fra historien der jøder var forsvarsløse.

De største humanistene reduserer Israel og israelere til en brikke. Dette har pågått i så lang tid at de ikke kan påberope seg å være i god tro.

De store humanistene har investert så mye politisk kapital i at det var israelerne som igjen viste sitt onde ansikt, at de vil ha avkastning. Blant dem står Norge i front.

Onsdagen i Jenin krevde også et annet dødsoffer, men han blir avferdiget med en notis av NTB, som separerer hans død fra at også han ble skutt!

En israelsk politioffiser som ble såret under et raid ved Jenin på den okkuperte Vestbredden fredag, er død av skadene, opplyser israelsk politi.

Den 47 år gamle israelske offiseren tilhørte politiets antiterrorstyrke og ble skutt i landsbyen Burqin, 5 kilometer vest for Jenin.

Men han ble vel ikke skutt av sine egne? Hvis han ble skutt og drept av palestinere onsdag, så hvorfor ikke Shireen Abu Akleh? Hverken Kruhaug/NTB eller palestinerne vil at dét spørsmålet skal bli stilt.

A police commando who was seriously wounded during fierce exchanges of fire between Israeli troops and Palestinian gunmen in the northern West Bank on Friday morning has died of his wounds, police said.

The officer was named as 47-year-old Sgt. Maj. Noam Raz, a 23-year veteran of the elite Yamam counterterror unit.

Dette er elitestyrkene som gjør de skitne jobbene på Vestbredden. De risikerer livet hver gang. Hvis disse hadde vært på plass i Sverige, ville påskeopprøret aldri funnet sted.

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.