Torsdag ble ni palestinere drept i et raid mot en Islamsk Jihad-celle i Jenin på Vestbredden. Den dødeligste konfrontasjonen på flere år. Ingen IDF-soldater ble drept.

Israel har helt siden i fjor sommer gjennomført daglige raid på Vestbredden mot militante. Det var etter at 29 israelere var drept. Regjeringen måtte gjøre noe.

Men spenningen vis-a-vis palestinerne er bare en liten del av bildet. Det mest voldsomme presset mot regjeringen kommer fra den liberale fløyen mot forslaget til reform av rettsvesenet. De liberale har erklært Netanyahus regjering krig. Mediene hamrer løs om at en reform vil true investeringene i Israel. It-sektoren bakker opp om denne frykt/truslene. Biden-regimet har også ytret misnøye.

Men misnøyen og presset begynte lenge før valget. Det begynte for alvor da Netanyahu gjorde det klart at han ville søke støtte hos de religiøse høyrepartiene. De er, ifølge mediene, de mest ytterliggående som har sittet i regjering. Men mediene klarer ikke se hva det er som gjør at høyresiden vokser.  Som Netanyahu påpeker: De er demokratisk valgt. Er det når resultatet går mot de liberale at de skriker opp? Er det ikke da velgerne de er misfornøyde med?

Flere kongressrepresentanter og talsmenn for Biden-regimet forsøkte å presse Netanyahu til ikke å gi plass til Itamar Ben-Gvir og Smotrich. Man kan si at Israel gjør det samme som høyresiden i Italia: Slipper nye høyrepartier til. Men venstresiden føler den har moralsk rett til å arrestere dem.

Vil Netanyahu la seg presse?

Dagens terrorangrep styrker hans posisjon. Enhver regjering som står overfor en trussel, vet den har befolkningen i ryggen. Israel vet at Netanyahu kan sikkerhet. Det var ikke like sikkert med Yair Lapid.

NTB er med på korstoget mot den nye regjeringen.

Nylig kunne NTB melde at en ekstrem jødisk gruppe samler inn penger i USA til personer som har gjort seg skyldig i terror mot palestinerne:

Blant dem som nyter godt av Shlom Asiraichs midler, er – ifølge organisasjonens egne markedsføringsbrosjyrer:

* Yigal Amir, som skjøt og drepte Rabin under en fredsdemonstrasjon i Tel Aviv 1995

* Amiram Ben-Uliel, som er dømt for drapene på en liten gutt og hans foreldre i en mordbrann på den okkuperte Vestbredden i 2015

* Yosef Chaim Ben Davis, som er dømt for bortføring og drap på en 16 år gammel palestinsk gutt i Jerusalem i 2014

* En ultraortodoks ekstremist som knivstakk og drepte ei 16 år gammel israelsk jente i pride-paraden i Jerusalem i 2015 (NTB)

Men det NTB glemmer er de palestinske gruppene som mottar penger fra Norge og gir dem, via andre, til familiene til selvmordsbombere og andre som dreper jøder. Da Israel stengte fem organisasjoner og sa de var front for palestinske terrorgrupper, forlangte utenriksminister Huitfeldt å se bevisene. Hun vet godt at det ville hun aldri få, men det var spill for det palestinske galleriet og Huitfeldt scoret poeng i Ramallah.

Norge er aktør i konflikten, men nekter å vedkjenne seg det for å kunne anklage Israel ut fra moralsk overlegenhet. Det skuespillet har israelere gjennomskuet for mange år siden og de er fed up. Derfor gjør ikke alle henstillingene fra FN inntrykk på dem.

FN har null kredibilitet blant israelere.

Når kommer europeere som blir fed up av islamsk terror og vold, til å reagere som israelerne og kreve handling?

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.