Israels statsminister Naftali Bennett. Foto: Abir Sultan/Pool Photo via AP, File

Statsminister Naftali Bennett avviser kritikk av Israels beslutning om å utvide bosetningene på Vestbredden.

Israelske myndigheter ga nylig tillatelse til å utvide bosetningene med 2.791 boliger, samt foreløpig tillatelse til å bygge ytterligere 1.636 boliger, ifølge NTB-AP.

Beslutningen resulterte i sterke protester internasjonalt, blant annet fra 15 europeiske land som i en felles uttalelse krever øyeblikkelig byggestans.

– Israels bosetninger er et klart brudd på folkeretten og står i veien for en rettferdig, varig og omfattende fred mellom Israel og Palestina, heter det i uttalelsen, som også Norge sluttet seg til.

Norge har støttet det meste av kritikk mot Israel, nærmest uansett sak, noe som ikke har avtatt etter at den palestinavennlige og israelkritiske utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) tiltrådte sist høst.

Ingen av disse landene er omgitt av islamistiske terrorgrupper som krever at deres nasjoner utslettes. Ingen av dem utsettes heller for nærmest  ukentlige terrorangrep fra slike organisasjoner, slik tilfellet er for Israel.

Avviser

Israels statsminister Naftali Bennett avviser denne kritikken, og mener bosetningene er viktige for sikkerheten mot økende vold fra palestinsk side. Bennett er også uttalt motstander av å gi palestinerne en egen stat.

Bosetningene huser i dag rundt 700.000 israelere, men er omstridte og blant annet kritisert av israelfiendtlige organer i FN.

Samtlige israelske regjeringer har de siste 55 årene utvidet bosetningene. Byggeaktiviteten her skjøt særlig fart de siste årene under Benjamin Netanyahus tid som statsminister da Donald Trump var USAs president.

Les mer om israelernes virkelighet: 

Israelsk vakt drept i palestinsk terrorangrep, drapet hylles av Hamas

Til deg selv eller som gave til andre, bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.