Strid om bosetningene har skapt en splid innad i den israelske regjering som ikke kunne løses. Det blir nyvalg i oktober. Yair Lapid overtar som statsminister etter Naftali Bennett. Bennett går av for å sikre bosettere likebehandling med israelske borgere.

En særlig lov sikrer likebehandling, men den må fornyes hvert femte år. Den var ved å utløpe. Ved å gå av blir loven automatisk fornyet.

Bennett og Lapid sier i en felles uttalelse at de har uttømt alle muligheter til å stabilisere den mangfoldige regjeringskoalisjonen.

– Jeg står her med min venn Yair Lapid, som snart vil ta over som statsminister i tråd med en avtale mellom oss, sa Bennett på en felles pressekonferanse med Lapid mandag kveld. (NTB )

NTB polemiserer i nyhetsdekningen ved å pushe et narrativ om at israelere ikke har lov til å bosette seg på Vestbredden som systematisk kalles «okkupert». Israel har inngått fredsavtale med Jordan og Vestbredden ligger således innenfor Israels grenser, men med begrensninger for Vestbreddens del hva gjelder palestinere. At jøder i bosetninger har samme rettigheter som israelere kan ikke kalles særbehandling.

Men den utløsende årsaken til at Bennett gir opp nå, er tilsynelatende frykten for at en lov som gir israelske bosettere spesiell status, opphører 1. juli. Loven sikrer israelske bosettere i de ulovlig okkuperte områdene på Vestbredden, samme rettigheter som andre israelere.

Dersom den opphører, vil bosettere bli utsatt for mange av de samme militære lovene som gjelder for Vestbreddens over 2 millioner palestinske innbyggere.

Det. bor 700.000 jøder på Vestbredden, inklusive bosetningene som ligger rett utenfor Jerusalem og i Øst-Jerusalem. De sikrer Israels kontroll med ytre grenser og skaper jobber. NTB kunne nøyd seg med å konstatere at bosetningene er omstridt, men det er ikke nok.

Bosetningene huser i dag rundt 700.000 israelere, men er opprettet i strid med den fjerde Genèvekonvensjonen som slår fast at okkupantmakter ikke kan flytte deler av sin egen befolkning til områdene som okkuperes. (NTB)

Meningsmålinger tyder på at Likud og Bibi Netanyahu vil gjøre comeback. Tiltalen mot ham er ikke avklart. Det er avslørt at politiet spionerte på Netanyahu med spyware.

Motsetningene i den åtte partier store regjeringen var store og det var usannsynlig at den skulle overleve lenge. Det blir Israels femte valg på tre år.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.