Yamina-leder Naftali Bennett Yesh Atids partileder Yair Lapid i samtale i Knesset,  Israels parlament, 2. juni 2021. De to danner regjering med støtte fra det islamistiske partiet Ra’am. Foto: Ronen Zvulun/AP/ NTB

Onsdag kveld ble det kljent at en koalisjon av israelske opposisjonspartier har kommet til eninghet om å danne ny regjering i Israel. Etter tolv år som statsminister tvinges Benjamin Netanyahu til å gå av. Hans regjering erstattet blant annet av det islamistiske partiet Ra’am.

Den nye regjeringsblokken ledes at sentrumspartiet Yesh Atid, som ledes av Yair Lapid. Han kan nå danne regjering med støtte fra det nasjonalistiske høyrepartiet Yamina, og det islamistiske partiet Ra’am. Avtalen skal tilsi at Lapid og lederen for Yamina, Naftali Bennet, skal sitte to år hver i statsministerstolen.

Israels president Reuven Rivlin ble informert sent onsdag kveld.

«I commit to you Mr. President, that this government will work to serve all the citizens of Israel including those who aren’t members of it, will respect those who oppose it, and do everything in its power to unite all parts of Israeli society,» Lapid told Rivlin at 11:35 p.m.

Dette er Israels første koalisjonsregjering noensinne som støttes av et arabisk parti. Med støtten følger det selvsagt krav. Blant annet skal Ra’am-leder Mansour Abbas ha krevd en at jødiske bosettere i Øst-Jerusalem ikke lenger behandles fordelaktig av israelske myndigheter.

Jerusalem Post
Samnytt