Naftali Bennett, som søndag ble Israels nye statsminister, er en mangemillionær som ble kjent for religiøs-nasjonalistisk retorikk. Sammen med seg får han Yair Lapid, som tidligere var mest kjent som nyhetsanker på TV.

Naftali Bennett er 49 år, og har i hele sin politiske karriere beilet til høyrenasjonalistiske velgere. Han er leder for Yamina-partiet som går inn for at Israel annekterer store deler av den okkuperte Vestbredden.

Med barbert hode, en diskret kippa og perfekt amerikansk engelsk er han ultraliberalistisk på økonomien og kompromissløs mot Iran.

Han deler ideologi og holdninger med avgåtte statsminister Benjamin Netanyahu og har sittet i flere av hans regjeringer, men i de par siste årene er de to kommet stadig mer på kant med hverandre.

Etter den elleve dager lange siste krigen med Hamas på Gazastripen gikk Bennett endelig med på å slutte seg til sentrumspolitikeren Yair Lapid for å danne en koalisjon for å fjerne Netanyahu fra makten etter tolv år som statsminister.

Spesialsoldat

Bennett er en tidligere spesialsoldat som er sønn av amerikanske jøder fra California, og bor sammen med sin kone Galit og deres fire barn i Raanana, nord for Tel Aviv.

Han gikk inn i politikken etter å ha solgt sitt IT-firma for 145 millioner dollar i 2005, og året etter ble han stabssjef for Netanyahu, som den gangen var i opposisjon.

Etter å ha arbeidet for Netanyahu noen år ble han i 2010 leder for Yesha-rådet, som driver lobbyvirksomhet for bosetterne på Vestbredden.

Harde kommentarer

Han tok velgerne med storm i 2012 da han tok over det høyrenasjonalistiske partiet Jødisk hjem, som var i ferd med å forsvinne. Han firedoblet partiets oppslutning med en serie eksplosive kommentarer om palestinerne.

I 2013 sa han blant annet at palestinske terrorister burde skytes, ikke løslates.

Han hevdet også at Vestbredden ikke er okkupert fordi «det aldri var noen palestinsk stat der», og at man aldri kan løse konflikten med palestinerne, men må holde den ut, akkurat som «en granatsplint i rumpa».

Bennett har vært både forsvarsminister og minister for finans og undervisning.

I 2018 omdøpte han Jødisk hjem til Yamina (mot høyre) og var en del av Netanyahus koalisjon som kollapset samme år.

Ikke invitert

Men han ble ikke bedt om å slutte seg til en ny Netanyahu-ledet samlingsregjering i fjor, noe som blir oppfattet som et uttrykk for Netanyahus personlige forakt for ham, trass i at de deler ideologi.

I opposisjon og med koronapandemien som herjet i bakgrunnen, har Bennett dempet sin høyreradikale retorikk og i stedet fokusert på helsekrisen. Han har dermed forsøkt å øke oppslutningen ved å lage planer for å bekjempe viruset og hjelpe økonomien på rett kjøl.

– I årene som kommer, må vi sette til side saker som annektering og en palestinsk stat og fokusere på å få kontroll over koronapandemien, friskmelde økonomien og reparere interne splittelser, sa han i et radiointervju i november.

Nyhetsanker

Yair Lapid, som lyktes med å danne den mest usannsynlige koalisjonen i Israels historie, er tidligere opposisjonsleder og programleder på TV.

Nå blir han Israels nye utenriksminister før han ifølge regjeringsavtalen bytter plass med Naftali Bennett og tar over som statsminister om to år.

Da Lapid grunnla sentrumspartiet Yesh Atid (Det finnes en framtid) i 2012, avslo flere ham som en mediepersonlighet som forsøkte å gjøre kjendisstatusen om til politisk suksess.

Men i mars i år ble det strengt sekulære partiet nest størst med 17 seter i Knesset. Valget var det fjerde i Israel på mindre enn to år.

Lapid fikk regjeringsoppdraget av president Reuven Rivlin etter at Benjamin Netanyahu nok en gang ikke klarte å sette sammen en ny koalisjonsregjering.

Rivaler forent

Mindre enn en time før tidsfristen gikk ut, klarte Lapid det mange trodde var umulig: Å danne en ny israelsk koalisjonsregjering bestående av bitre ideologiske rivaler – høyreorienterte, religiøse nasjonalister og konservative, arabiske borgere i Israel.

Det er en bragd med tanke på sammenstøtene mellom jødiske og arabiske innbyggere forrige måned, som ble oppildnet av konflikten mellom Israel og Hamas, som kontrollerer Gazastripen.

Ettertraktet TV-kjendis

Lapid er tidligere nyhetsanker og kjent for sine meislede ansiktstrekk. Han er født i Tel Aviv og er sønn av tidligere justisminister Yosef «Tommy» Lapid, en annen journalist som forlot mediebransjen for å forfølge en politisk karriere.

Moren Shulamit er forfatter, dramatiker og poet.

Lapid har vært avisspaltist, har gitt ut flere bøker og var programleder på Channel 2 TV, en rolle som sørget for hans kjendisstatus.

Som amatørbokser og kampsportutøver, har han også figurert på listen over Israels mest ettertraktede menn.

Politisk liv

Yesh Atid fikk overraskende 19 av 120 mandater i parlamentsvalget i 2013, og partiet ble slik et parti å regne med i Israels politiske landskap.

Partiet inngikk i 2019 en allianse med partiet Blått og hvitt, som ble ledet av tidligere militærsjef Benny Gantz. Ganz kjempet mot Netanyahu og Likud i tre valg på mindre enn ett år.

Da Ganz i fjor vår bestemte seg for å bli del av Netanyahus koalisjonsregjering ved å vise til at partiene måtte stå samlet i koronakrisen, hoppet Lapid av. Han anklaget Gantz for å bryte løftet om at Blått og hvitt skulle kjempe for å kaste Netanyahu.

Advarte mot Netanyahu-samarbeid

I et intervju med AFP i september sa Lapid at Gantz var naiv om han trodde et samarbeid med Netanyahu ville fungere.

– Jeg sa til ham: Jeg har jobbet med Netanyahu. Hvorfor hører du ikke på erfaring? Han er 71 år gammel. Han kommer ikke til å endre seg, sa Lapid.

Etter å ha brutt med Blått og hvitt, tok Lapid over rollen som leder for opposisjonen i Israel.

Han beskriver den kortlevde Netanyahu-Gantz-regjeringen som en «latterlig koalisjon» med statsråder som ikke likte hverandre og som ikke brydde seg med å kommunisere med hverandre.

Nå må oppmerksomheten rettes mot den sprikende koalisjonsregjeringen han selv har satt sammen.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp Peder Jensens bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.