Opposisjonsalliansen Blått og hvitt kan ha fått flest stemmer i valget i Israel. Likevel har Benjamin Netanyahu gode sjanser til å fortsette som statsminister.

Tre valgdagsmålinger ble offentliggjort etter at stemmelokalene stengte tirsdag kveld.

I én av dem er det dødt løp mellom Blått og hvitt og Netanyahus parti Likud. De to andre gir opposisjonens fellesliste en liten ledelse.

Både Netanyahu og opposisjonenes statsministerkandidat, tidligere forsvarssjef Benny Gantz, erklærte seier etter at valgdagsmålingene ble presentert.

– Jeg takker Israels borgere for tilliten, sa statsministeren.

– Vi vant! Israels befolkning har sagt sin mening, hevdet Blått og hvitt.

Forhandlinger i Knesset

Selv om opposisjonsalliansen kan ha fått flest stemmer, kan det vise seg at det er Netanyahu som har mest grunn til å feire.

Den som skal danne regjering, er avhengig av å samarbeide med mindre partier i nasjonalforsamlingen Knesset. Og valgdagsmålingene tyder på at det trolig er Netanyahu som vil kunne sette sammen den største koalisjonen.

Han har blant annet støtte fra flere høyrenasjonalistiske og ultraortodokse partier i Knesset.

Ifølge én av målingene vil Netanyahu og Gantz kunne få støtte av nøyaktig like mange representanter. Ingenting er dermed endelig avgjort, og både stemmetellingen og koalisjonsforhandlingene kan bli svært spennende.

– Fantastisk reise

Netanyahu har vært statsminister sammenhengende i ti år.

– Det er mange mennesker som vil at vi skal fortsette denne fantastiske reisen som førte Israel til det beste tiåret i landets historie, sa Netanyahu etter å ha stemt sammen med sin kone i Jerusalem tirsdag.

Hvis han får danne ny regjering, kan Netanyahu til sammen få flere år ved makten enn noen tidligere israelsk statsminister.

Men han kan også bli den første sittende regjeringssjefen som tiltales for korrupsjon i Israel. Landets riksadvokat har allerede varslet at tiltale vil bli tatt ut.

Skjulte kameraer

I valgkampen har Netanyahu kommet med en rekke kontroversielle uttalelser. Han har blant annet varslet at han vil annektere områder på den okkuperte palestinske Vestbredden.

Israel «er ikke en stat for alle, men bare for jøder», sa han nylig.

Nesten 20 prosent av Israels befolkning er palestinere med israelsk statsborgerskap, og mange av dem boikottet tirsdagens valg i protest mot statsministeren.

På valgdagen tok Likud-medlemmer med seg skjulte kameraer inn i stemmelokaler i områder hvor det bor mange palestinske israelere. Reaksjonene ble sterke, og valgkommisjonen fastslo at det var ulovlig å filme folk som avgir stemme.

Netanyahu sa imidlertid at kameraer kan avsløre valgfusk. Både Likud og Blått og hvitt hevdet på valgdagen å ha blitt rammet av fusk.

– Kan bety endring

Mange israelske velgere har før valget vært usikre på hva de skal stemme. Netanyahu har en lojal tilhengerskare, mens andre har gått lei og håper på endring.

Ifølge Israel-kjenneren Anders Persson ved Lunds universitet i Sverige har imidlertid opposisjonen mislyktes med å sette spørsmål om velferd, helse og økonomi på dagsordenen. I stedet har valgkampen i stor grad handlet om sikkerhetspolitikk.

Selv om Blått og hvitt på flere områder ligner Likud og ligger mer til høyre enn til venstre i politikken, mener Persson at partiet kan bety en endring i israelsk politikk.

– Det er ingen tvil om at Gantz ligger nær Netanyahu i mange spørsmål. Men han har signalisert en økt vilje til å løse konflikten med Palestina og talt imot en annektering, sier Persson til nyhetsbyrået TT.

Også Gantz vil beholde de israelske bosetningene på Vestbredden, men han håper dette kan skje som ledd i en fredsplan med internasjonal støtte.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂