Nytt

Før valgresultatet i Israel er klart inviterer tidligere forsvarsminister Avigdor Lieberman landets to største partier til å sitte i en samlingsregjering.

Liebermans sekulære nasjonalistparti Yisrael Beitenu ligger på valgdagsmålinger tirsdag kveld an til å doble antall plasser i Knesset, fra dagens fem.

Valgdagsmålingene viser dødt løp mellom statsminister Benjamin Netanyahus høyreparti Likud og utfordreren Benny Gantz’ sentrumsallianse Blått og hvitt.

De kan få mellom 31 og 34 plasser i nasjonalforsamlingen Knesset og trenger uansett støtte fra småpartier til å danne flertall. Men ingen av dem ligger på målingene an til å få flertall uten Liebermans støtte.

– Det er bare ett alternativ for oss, sa Yisrael Beitenu-lederen til tilhengere på en valgvake tirsdag.

Lieberman tar til orde for en samlingsregjering som ekskluderer ultraortodokse partier.

Lieberman er Netanyahus tidligere forsvarsminister og var på forhånd spådd å kunne sitte igjen som jokeren etter nyvalget i Israel. Det var da Lieberman gikk ut av regjeringen i desember i fjor, at Netanyahu så seg nødt til å skrive ut det første nyvalget, som ble holdt 9. april.

Netanyahus forsøk på å danne koalisjonsregjering etter det valget førte ikke fram da Lieberman og hans parti sa nei. Lieberman krever at ultraortodokse må avtjene verneplikt på lik linje med andre israelere, noe Likuds ultraortodokse støttepartier nektet å gå med på.