Benjamin Netanyahu og hustruen Sara avgir stemme 2. mars 2020. Det kan bli nyvalg – igjen. Foto: Atef Safadi / Pool via REUTERS /NTB scanix

Israels samlingsregjering er på kanten av sammenbrudd, bare tre måneder etter at den ble dannet. Det er budsjettet som skaper krise.

Dette kan bety at Israels vil oppleve sitt fjerde valg på under to år. Hvis det ikke oppnås enighet om budsjettet for 2020–21 innen 25. august, må nasjonalforsamlingen Knesset oppløse seg selv.

Statsminister Benjamin Netanyahu vil bare snekre sammen et budsjett for resten av inneværende år, men hans erkerival, sittende forsvarsminister Benny Ganz fra sentrumsalliansen Blått og hvitt, insisterer på at budsjettperioden må inkludere neste år også.

Striden om budsjettet er så sterk at partene ikke så seg i stand til å holde det ukentlige regjeringsmøtet søndag.

Blått og hvitt sier det er Likud som ikke innfrir sine forpliktelser i henhold til avtalen som ble inngått om samlingsregjering i mai. Der står det at partene skal vedta et toårig budsjett.

Kjøp Sammenstøt mellom sivilisasjoner? her!

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.