Utenriksminister Anniken Huitfeldt retter kraftig kritikk mot Israels nye regjering.

Hun uttaler seg skråsikkert på vegne av alle nordmenn når hun fastslår at «Norge ikke aksepterer de ulovlige bosetningene».

– Dersom den innkommende regjeringen i Israel går inn for ytterligere utvidelser av bosetningene, innebærer det nye skritt i retning av en situasjon på bakken der det i praksis er én stat, og manglende selvbestemmelse, demokrati og rettigheter for palestinerne, sier Huitfeldt (Ap), til NTB.

Huitfeldt mener at Benjamin Netanyahus plan om å utvide bosetningene er et «hinder for fred» og «enda et skritt mot å undergrave en palestinsk stat».

– Den israelske bosetningsaktiviteten på okkupert land er i strid med folkeretten, fastslår Huitfeldt.

– Vi aksepterer ikke de ulovlige bosetningene, og okkupasjonen må opphøre. Vi vil fremføre dette budskapet til den nye regjeringen i Israel, legger hun til.

Netanyahus Likud-parti erklærte onsdag at den nye regjeringen «vil fremme og utvikle bosetting i alle deler av Israels land – i Galilea, Negev, på Golanhøydene og i Judea og Samaria».

Huitfeldt gir ikke opp: – Norge har kontakt med Taliban, men det er krevende

Israel har etablert rundt 270 bosetninger og såkalte utposter på Vestbredden og drøyt 30 bosetninger på Golanhøydene.

Bosetningene og utpostene huser i dag rundt 700.000 israelere som er bosatte på ulovlig grunnlag, ifølge FN, som viser til den fjerde Genèvekonvensjonen, som i artikkel 49 slår fast at «Okkupantmakten skal ikke deportere eller forflytte deler av sin egen sivilbefolkning til territoriene som okkuperes».

Dette er ikke første gangen Huitfeldt eller andre i Arbeiderpartiet har gått hardt ut mot den israelske bosetningspolitikken.

Palestinerne ser på bosetningene som det største hinderet for fred, noe som støttes av den norske venstresiden, med Arbeiderpartiet i spissen.

– Fortsatt vekst i bosetningene svekker muligheten for å etablere en sammenhengende, uavhengig og suveren palestinsk stat, sa Huitfeldt i mai i år.

Israel er det eneste demokratiske landet i Midtøsten.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp De helliges leir!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.