Sakset/Fra hofta

Den israelske hæren la ut bilder av ti av femten som ble skutt på Gaza fredag, og oppga detaljerte opplysninger om hvem de var. 

Israels ambassadør i Norge, Raphael Schutz, sier han er blitt feilsitert: Han har aldri sagt at alle nordmenn er etterkommere av Quisling.

-Jeg har aldri sagt at ALLE Nordmenn er etterkommere av Quisling, dette er heller ikke noe jeg mener. Jeg håper at avisen som utga denne mistolkningen vil korrigere det, hvis ikke så gir denne posten en forklaring.

Det var Dagsavisen som kjørte ut at Schutz uttalte seg i skarpe ordelag. Men avisen unnlot å ta med sammenhengen ordene falt i.

Det begynte med at Schutz la ut opplysninger fra den israelske hæren som viste at 10 av døde palestinere på Gaza-stripen var Hamas-krigere.

Dette ville den propalestinske siden ikke vite noe av. Ole Ingvald Hansen fra Palestinakomiteen trakk paralleller mellom Israel og Nazi-Tyskland.

 

Bruken av ord som «herrefolket» om israelere og sammenligningen med Nazi-Tyskland er en type retorikk som venstresiden har tillatt seg over lang tid, uten at det får konsekvenser. Når det koker over for Schutz er det ham Dagsavisen henger ut, og  Ole Ingvald Hansen får fremstår som seriøs.

Hansen fremstår med en anstendig antisemittisme.

Så er vel det man i dag kaller Israel også okkupert

Den retorikken Hansen står for kan kun passere så lenge mediene vender ryggen til implikasjonene av det han sier.

Ambassadør Schutz burde tatt en pause før han svarte. I stedet la han ut:

Nå så Dagsavisen sin sjanse til å fremstille Schutz som en som fornærmer alle nordmenn.

Israels ambassadør kaller nordmenn for etterkommere av Quisling
Israels ambassadør i Norge sier den norske sivilisasjonen forfulgte jøder i århundrer og samarbeidet med nazistene under krigen.

Nå kunne mediene gå bredt ut og spørre hva slags land dette er med en ambassadør som fornærmer vertslandet.

– Det er en del av normal samfunnsdebatt å ha kritiske betraktninger om det meste, også vår historie. Men de som har innsikt i norsk, nyere historie, vet at Quislings tanker og dens tilhengere var en politisk utgruppe før, under og etter krigen, sier Høyres fraksjonsleder i utenriks- og forsvarskomiteen, Michael Tetzschner. (NTB)

Dette er i strid med den nye erkjennelsen som er at det var norske politifolk som hentet jødene i oktober 1942. Det var vel ikke innbilning at jøder var nektet adgang til riket i grunnloven av 1814? Det er merkelig hvor vanskelig det er å innrømme at ambassadøren har et poeng, selv om han ikke er særlig diplomatisk.

Etter at norske medier hadde satt fyr på ambassadørens uttalelser, måtte han rykke ut med brannslukking:

– Fokuset i debatten burde IKKE være hva den israelske ambassadøren våget å si (Selv om det var en udiplomatisk og hard sannhet), fokuset burde være på hvor utrolig enkelt det er for norske medier å fremsette usannheter når det gjelder Israel, skriver Schutz.

Nå er forståelsen for Israels sak stigende i Norge. Ambassadøren hadde ikke trengt å ta i så hardt. Ordet Quisling er toksisk i debatten. Det får ørene til å lukke seg.

Det finnes en forbindelse mellom nazisme og den anti-israelske retorikken på ytterste venstre side. Men mediene tar ikke fatt i den. De er svært selektive i hva som utgjør hat. Søndag ble Sylvi Listhaug korsfestet i Bergen. Andre bruker også korsfestelse som slagvåpen.

Det hører med til historien at det settes opp plakater i byer over hele landet, hvor det tas til orde for boikott av Israel.

Plakaten var satt opp i Hønefoss. Den ligner til forveksling propalestinske venstreorienterte gruppers. Men går man inn på nettsiden det vises til, havner man på hjemmesiden til den nordiske motstandsbevegelsen, en nynazistisk organisasjon.

Den fisker i rørt vann.

Det bør venner av palestinerne tenke over. Men når man er venner med Hamas har man kanskje et problem i utgangspunktet? Hamas mener hele Israel er okkupert. Det var det ambassadøren reagerte på.

Hvis mediene dekker over dette premisset, driver de ikke lenger informering, men uniformering.

 

Les også

-
-
-
-
-
-