Høytstående personer i Hamas og Houthi-bevegelsen i Jemen har møttes for å samkjøre sine antiisraelske aksjoner, opplyser palestinske kilder til AFP. Kontakten reiser en rekke alvorlige spørsmål, ikke minst om hvilken rolle Iran spiller.

Houthiene er helt avhengige av Iran og kan ikke operere uten deres støtte. Hvis koordineringen nå også skjer direkte med Hamas, kan det være snakk om en akse fra Teheran til Hizbollah, Jemen og Gaza.

Ifølge kilder i Hamas og Islamsk hellig krig (jihad) hadde ledere fra de to gruppene sammen med Folkefronten for palestinsk frigjøring (PFLP) et «viktig møte» med Houthi-representanter i forrige uke.

Ifølge AFPs kilder diskuterte de «mekanismer for å koordinere motstandsaksjonene» i Gaza-krigens «neste fase». AFP har ikke fått oppgitt hvor møtet skal ha funnet sted.

Videre heter det at de også diskuterte en mulig israelsk bakkeinvasjon av Rafah, sør på Gaza-stripen. Ifølge FN har rundt 1,5 millioner palestinere søkt tilflukt i og rundt Rafah, og Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa fredag at han har godkjent militærets plan for en operasjon der.

Hvis de nevnte aktørene samordner sine angrep og Iran står bak, kan det bety at Israel har fått grønt lys til å fullføre krigen og innta Rafah.

Houthienes angrep på skipsfarten ved innseilingen til Rødehavet er en trussel mot langt flere enn Israel: Rater og forsikringer går opp. Det gjør også prisen på olje. Dette rammer verdensøkonomien. Det er symptomatisk at indisk marine nylig befridde et skip som ble kapret utenfor Somalia for tre måneder siden.

Samtidig kom en splittelse på palestinsk side til syne fredag da Mahmoud Abbas utnevnte en nær medarbeider, Mohammad Mustafa, til ny statsminister, like etter at Tony Blinken hadde vært på besøk.

Hamas og Islamsk hellig krig reagerte med raseri. Men denne gang svarte PLO med å kritisere Hamas for å ha utløst en katastrofe verre enn Naqba i 1948.

Fatah besvarte kritikken sent fredag. I en uttalelse anklager partiet Hamas for å ha «forårsaket tilbakekomsten av den israelske okkupasjonen» ved å «begi seg ut på 7. oktober-eventyret».

Dette førte til en «katastrofe som er enda mer horribel og ondsinnet enn den i 1948», heter det videre, med henvisning til fordrivingen av rundt 760.000 palestinere da staten Israel ble opprettet.

– Den virkelige utkoblingen fra virkeligheten og det palestinske folk er den hos Hamas-lederskapet, skriver Fatah i uttalelsen. Videre anklager partiet Hamas for ikke å ha konsultert med de andre palestinske lederne før de gikk til angrep på Israel. (NTB)

 

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.