Kommentar

I natt norsk tid utspant det seg en spesiell scene i Det ovale kontor: Pastor Andrew Brunson hadde nettopp kommet hjem etter to år i tyrkisk fengsel. Han skulle møte mannen som hadde fått ham fri foran verdenspressen og toppene i administrasjonen. Forløpet virket forutsigbart: Takksigelser og beskrivelse av lettelse og prøvelser.

Men så skjedde noe annet: Brunson gikk ned på kne, foran øynene på John Bolton, Mike Pompeo og Mike Pence, la hånden på skulderen på presidenten og leste en bønn: Måtte Den hellige ånd holde sin hånd over presidenten og gi ham overnaturlig visdom og kraft til å lede landet rettferdig.

Til og med CNN viste klippet hvor han velsigner Trump i Jesu navn. CNN innrømmet at Trump har lykkes med å få mange amerikanske borgere hjem: Fra Egypt, Nord-Korea og nå Tyrkia. Det er lagt et stort press på Tyrkia, et forhold som ikke var enkelt fra før og Erdogan ga etter, sa CNN og ga Trump credit.

Til stede var også evangeliske ledere som har spilt en stor rolle og lagt press på Det hvite hus. Evangeliske ledere har en helt annen betydning i USA enn i Vest-Europa. Disse forskjellene, kristendommens betydning vil bli stadig tydeligere i tiden som kommer. Særlig evangeliske spiller en aktiv rolle på Republikansk side. Trump har levert. Han har skaffet to dommere til Høyesterett og brutt Obama og Demokratenes forsøk på å låse Høyesterett fast til en progressiv tolkning av forfatningen. Han har flyttet ambassaden til Jerusalem.

Flertallet av amerikanske jøder stemte Hillary, men Demokratene kan neppe ta dem for gitt neste gang.

Det som er helt fraværende fra vesteuropeisk debatt er kristendommens betydning for hvordan vi betrakter menneskerettighetene. Mandag kom Asia Bibis sak opp for Pakistans høyesterett. Bibi har sittet åtte år på «death row», hun er dømt til døden for blasfemi og venter bare på at ankeprosessen går sin gang.

Blasfemilovene i Pakistan er blitt en symbolsak for islamistene. Den er et redskap de kan bruke til intimidering, også av myndighetene, som er redd for å bli anklaget for å være ettergivende og svake i forsvaret av islam. Anklagene virker lammende på både rettsprinsipper og den politiske prosessen.

Når en part i det demokrati påberoper seg sannheten og retten til å håndheve den med alle midler, er demokratiet opphevet.

Det var noe lignende Hillary Clinton sa denne uken da hun ble intervjuet av Christiane Amanpour og sa at det ikke kom på tale å opptre sivilisert mot en motstander som ville ødelegge det de – Demokratene – var for. Først hvis Demokratene gjenvant makten kunne det være aktuelt å opptre sivilisert igjen. Ordet «civil» er ikke helt det samme, men er beslektet. Du respekterer motstanderen. Hillary sa at det ville hun ikke. Det er å erklære unntakstilstand.

Obamas tidligere justisminister Eric Holder var ikke stort bedre da han på et møte sa at når Republikanerne flyr lavt , skal Demokratene ikke gjøre som Michelle Obama sa og fly høyt. – We kick them, sa Holder. -Vi sparker dem. Det er det nye Demokratiske partiet, sa han til jubel.

-Denne retorikken kommer til å få noen drept, sa senator Rand Paul.

-Det er mange ustabile mennesker der ute og de tar denne retorikken som en oppfordring, sa kona Kelly.

I kjølvannet av Kavanaugh sier aktivister i USA at det ikke trengs bekreftende bevis når kvinner sier de er utsatt for overgrep. Kvinner skal tros på deres ord.

Asia Bibis synd var at hun drakk fra en kopp som hennes muslimske naboene også benyttet og det ville de ikke ha noe av. Derfor meldte de henne for å ha sagt noe stygt om Mohammed.

Myndighetene kommer ikke til å tørre å benåde henne, sier en Pakistan-ekspert til BBC. De religiøse ekstremistenes makt er for stor.

Dette er mobben som styre. Trump kaller også veien Demokratene har slått inn på for «mob-rule», mobbstyre.

Det går en bro mellom ekstrem retorikk og vold. Demokratenes kandidat i Arizona sier det ikke er noen forskjell på illegale migranter som dør i ørkenen og amerikanske soldater som døde i Irak. Noe av det samme har vi sett i det voldsomme fokus på migranter som drukner i Middelhavet. Når Sylvi Listhaug ifører seg en redningsdrakt forvandles det til at hun håner migrantene.

Troen på at det hvelver seg en høyere himmel over menneskelivet gjør det lettere å bevare balansen. Det er sammenhenger mellom Asia Bibi, Andrew Brunson og Jamal Khashoggis sak.

Trump må forholde seg til en verden der en mor blir dømt til døden for å ha drukket av samme kopp som naboene, der en høyt kvalifisert dommer skal måtte forsare seg mot anklager om noe som skal ha skjedd for 36 år siden, der en pastor som har arbeidet i Tyrkia i tyve år, kastes i fengsel på vanvittige anklager, og der en saudisk journalist går inn på hjemlandets konsulat for å hente skilsmissepapirer og kommer ut igjen oppskåret med en sag ført av landets fremste rettsmedisiner.

Her trengs det virkelig overnaturlig kraft og visdom for å navigere.

Bildet av en pastor som kneler og nedkaller velsignelsen over landets leder ville vært utenkelig i Vest-Europa.

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!