Michael Flynn. Foto: Joshua Roberts/Reuters/Scanpix

Justisminister William Barr har bestemt at det skal utnevnes en uavhengig etterforsker som skal gå gjennom saken mot tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Flynn.

Saken mot Flynn er like omstridt og politisert som saken mot Roger Stone. Trump-leiren mener at Flynn ble lurt i en felle, helt fra han snakket med den russiske ambassadøren i desember 2016, til han ble intervjuet i Det hvite hus av to FBI-agenter som «stakk innom».

Flynn ble kjørt hardt av etterforskerne og på et tidspunkt kastet han inn håndkleet og innrømmet å ha løyet. Dette har kritikere senere karakterisert som en ren teknikalitet.

Da Flynn fikk tidligere statsadvokat Sidney Powell som advokat begynte ting å skje. Flynn trakk tilståelsen og Powell satte i gang arbeidet med å få ut sakens papirer.

Det er sterk mistanke om at Flynn ble lurt i en felle. Tidligere FBI-sjef James Comey har offentlig skrytt av at de visste å utnytte kaoset i Det hvite hus de første dagene til å be om et møte uten å følge  standard prosedyre, som er å klarere alt med lovavdelingen. -Kan vi ikke bare stikke innom, det er et rent rutineavhør, du trenger ikke ha advokat til stede, fikk Flynn høre.

I virkeligheten ble det han sa nøye notert og brukt mot ham senere. De to FBI-agentene, Peter Strzok og Pientka, sa senere at de oppfattet Flynn som ærlig og oppriktig.

Men Operation Hurricane brukte ikke løgn i den vanlige betydningen av ordet, de brukte det om en teknikalitet, at du ikke husket presis hva du sa for to uker siden.

Roger Stone er anklaget for det samme og vil bli dømt 20. februar.

Denne uken kom det frem at han risikerer mellom syv og ni års fengsel. Da det ble kjent grep justisminister Barr inn. Det har han full rett til som øverste ansvarlig. De fire politijuristene – hvorav to hadde arbeidet for spesialetterforsker Bob Mueller – trakk seg i protest.

Demokratene og anti-Trump-mediene gikk i fistel. Dette var inngripen i rettsprosessen på presidentens ordre.

Trumps forsvarere ser på straffeutmålingen som hinsides alle normale rammer. En normal straff hvis han skulle bli dømt etter tiltalen ville vært ett år. Straffen for voldtekt ligger på 4,5 år.

Trumps leir så på det som avstraffelse og en provokasjon.

Obamas folk innen politi og justis har ønsket å statuere et eksempel med Stone, ifølge kritikerne. Da han ble arrestert før soloppgang skjedde det med 27 spesialpoliti, seks biler og en båt, som om de skulle ta en farlig terrorist. CNN var tilfeldigvis til stede og kunne filme at Stone ble ført bort.

Mueller og hans folk ønsket å knytte Stone til Wikileaks og russerne. De var på leting etter the missing link, men fant aldri noe. Hvis de hadde funnet håndfaste bevis ville utfallet av Mueller-etterforskningen vært et helt annet.

Men anti-Trump-mediene fortsetter å skrive som om Stone var skyldig i Russia collusion.

Michael Flynn er en mye større fisk. Det står mer på spill for Demokratene og anti-Trump-mediene.

Hvis det skulle komme frem at Flynn falt i en felle, og at han ble avsatt på feilaktig grunnlag, vil det være en skandale som vil ryste Washington. Å avsette nasjonal sikkerhetsrådgiver er ingen bagatell.

Trumps velgere og talsmenn har ventet i tre år på at det skulle komme tiltaler mot Obamas håndgagne menn, de som drev frem overvåkingen av og provokasjonene mot Trump. De er velkjente: Comey, James Clapper, John Brennan og mange andre.

En av nøkkelfigurene er no. 2 i FBI, Andrew McCabe, som ble sparket av justisminister Jeff Sessions fordi han løy under ed fire ganger.

Justisminister Barr bestemte fredat at det ikke skal reises tiltale mot McCabe Det faller ikke i god jord på republikansk side. De har i tre år nå lest om hvordan Trumps folk er kastet i fengsel på oppkonstruerte anklager. Hillary og Obamas folk slipper unna, selv om de har brukt staten mot en politisk kandidat, og brukt materiale betalt for av motstanderen.

Det er et raseri ute blant Trumps velgere som ikke blir mindre av dette vedtaket.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.