Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan inspiserer militære styrker i byen Kocaeli, Tyrkia. Foto: Turkish Presidency via AP Photo

Putin er ikke den eneste statslederen som mener det kan være en god ide å gå til krig mot et naboland. Tyrkias president Erdogan truer nå med en militæroffensiv i Syria, og hevder at det er nødvendig for egen sikkerhet.

Tyrkiske styrker og alliert milits kontrollerer fra før deler av det nordlige Syria, og president Recep Tayyip Erdogan varslet denne uka en ny militæroffensiv i området.

Det tyrkiske sikkerhetsrådet diskuterte torsdag planen om å gjennomføre nye angrep mot den kurdiske YPG-militsen, som regnes som PKK-geriljaens forlengede arm i Syria. Tyrkia har satt begge på sin terrorliste.

USA, som riktignok også har terrorlistet PKK, advarer Tyrkia mot å gjennomføre nye angrep i Syria.

Det er et velkjent fenomen at despotiske statsledere med et behov for å sikre sin stilling, maner frem ytre fiender for å samle egen befolkning bak seg.

Nettavisen skriver at nettopp president Erdogans posisjon i Tyrkia nå fremstår som svekket.

Nettavisen skriver:

Gjennom flere tiår har Recep Tayyip Erdogan bygget seg opp til å bli Tyrkias sterke mann. Men han blir stadig mer isolert og svekket, ifølge analytikere.

Avisen fortsetter, og gir et bilde av en president i trøbbel:

Flere av gruppene og institusjonene som tidligere støttet ham, har han blitt uvenner med, ifølge Klas Grinell ved Centrum för Europaforskning på Göteborgs universitet.

Om ett år er skal det være valg, og Erdogan og hans Partiet for rettferd og utvikling (AKP) ligger ikke godt an.

– I begynnelsen skapte han en dypere demokratisk forankring. Mange trodde det ville innebære demokratiske framskritt. Men det holdt ikke, sier Grinell.

Dette vil av mange være naturlig å se i sammenheng med planen om nye krigshandlinger i Syria.

Et slikt prosjekt vil uansett bidra til å destabilisere hele regionen ytterligere.

Les også: 

Hodepine for Erdogan: Tyrkias inflasjon på skyhøye 54 prosent

Velkommen til møte:

Bestill fra Document forlag:

Nå – ny bok!

Bestill også:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.