Recep Tayyip Erdogan og Emmanuel Macron. Foto: Den tyrkiske presidentens pressekontor og Lewis Joly / Pool via AP / NTB.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sa i en tale fredag at han håper Frankrike vil «kvitte seg» med president Emmanuel Macron så fort som mulig.

«Macron betyr trøbbel for Frankrike. Med Macron går Frankrike igjennom en veldig, veldig farlig tid», la Erdogan til ifølge en AFP-melding som er offentliggjort av France 24.

Ordene falt etter at Erdogan hadde deltatt ved fredagsbønnen i den tidligere St. Sofia-katedralen i Istanbul, som ble omgjort til moské i juli, opplyser Le Figaro.

Den tyrkiske presidentens utfall mot sin franske motpart ledsages av en rekke diplomatiske stridigheter mellom Frankrike og Tyrkia den senere tiden.

Armenia og Aserbajdsjans kamp om den armenske enklaven Nagorno-Karabakh er en del av dette bildet, som fremfor alt handler om Tyrkias reaksjon på Frankrikes harde linje mot islamister etter drapet på Samuel Paty utenfor Paris og terrorangrepet i Notre Dame-kirken i Nice.

Erdogan har tidligere tatt til orde for at Macron bør mentalundersøkes og for boikott av franske varer.

Frankrike har prøvd å innta en meglerrolle i kampen om Nagorno-Karabakh som del av den såkalte Minsk-gruppen sammen med USA og Russland. Erdogan, som støtter Aserbajdsjan, mener at Frankrike er part i saken.

«Why? You are a mediator but on the other side, you have passed a resolution in your parliament… about a region on which you are supposed to be a mediator,» he said.

Frankrike kan i stedet gi Marseille til armenerne, mener den tyrkiske presidenten.

Et viktig bakteppe for Erdogans ordkrig mot Macron er talen om islam som den franske presidenten holdt i Paris-forstaden Les Mureaux den 2. oktober, der han erklærte krig mot det han kaller «islamistisk separatisme» og fastslo at «islam er i krise».

Erdogan reagerte på Macrons islamtale ved å si at den var en «klar provokasjon» og at det var uhøflig av den franske presidenten å si at islam måtte forandre seg.

EU har tatt avstand fra Tyrkias fiendtlige retorikk mot Frankrike, men har foreløpig ikke kommet til enighet om eventuelle sanksjoner mot Tyrkia. Saken skal drøftes under neste EU-toppmøte den 10. desember sier EU-rådets president Charles Michel ifølge Le Parisien.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

Slik gjengir forresten NTB saken:

Erdogan håper Frankrike kvitter seg med Macron

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan håper Frankrike kan «kvitte seg» med president Emmanuel Macron, som den tyrkiske presidenten mener er «trøbbel».

– Macron er trøbbel for Frankrike. Med Macron går Frankrike gjennom en veldig farlig periode, sa Erdogan da han fredag møtte journalister i Istanbul.

– Jeg håper Frankrike vil kvitte seg med Macron-trøbbelet så snart som mulig, la den tyrkiske presidenten til.

De to presidentene har blant annet vært på kant som følge av utviklinger i Middelhavet, konflikten i Nagorno-Karabakh og trykkingen av Muhammed-karikaturer i Frankrike.

Hvem synes du gir best innsikt i saken, NTB eller Document?

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.