Den tyrkiske president Erdogan taler til pressen i Ankara den 11. januar 2021. Foto: Den tyrkiske presidentens kontor via AP / NTB.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan satser nå på å forbedre forholdet til EU, melder NTB-AFP. Erdogan snakker om europeerne som sine venner:

Et bedre forhold til EU står høyt på agendaen til Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, som håper unionen gjengjelder tilnærmingene.

Uttalelsen kom etter et år med en mer dristig tyrkisk utenrikspolitikk i Middelhavet, Libya og deler av Midtøsten. Som en konsekvens har Tyrkias forhold til Hellas og Frankrike blitt stadig mer anspent.

Meldingen nevner ikke det klart forverrede forholdet mellom Tyrkia og Frankrike som følge av lederrollen Erdogan inntok i den islamske verden da den mobilierte mot Frankrike fordi president Emmanuel Macron forsvarte ytringsfriheten og retten til blasfemi etter det bestialske halshuggingsdrapet på den franske læreren Samuel Paty utenfor Paris i oktober.

Den diplomatiske striden kom på toppen av Erdogans iskalde reaksjon på Macrons tale om islams krisen tidligere samme måned.

Den tyrkiske presidenten satser, kanskje med rette, på at alt dette er glemt:

Men i et TV-sendt møte med landets EU-ambassadører hadde presidenten tirsdag en mykere tone.

– Vi forventer at våre europeiske venner viser oss den samme velviljen, sa han.

Tyrkia og Hellas møtes 25. januar for å diskutere den langvarige uoverensstemmelsen over grensen mellom landenes territorialfarvann.

– Vi tror samtalene vil varsle om en ny era, sa Erdogan.

Tyrkia og Hellas har hatt et dårlig forhold i århundrer, og det ble ikke noe bedre da Tyrkia invaderte Nord-Kypros i 1974.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.