Donald Trump og Recep Tayyip Erdogan leter etter «løsninger» på striden som har oppstått som følge av Tyrkias varslede kjøp av et russisk rakettsystem.

USA vil nekte NATO-allierte Tyrkia å kjøpe F-35 kampfly dersom landet ikke innen 31. juli slår en strek over avtalen om å kjøpe det russiske luftforsvarssystemet S-400.

Tyrkiske flygere som for tiden er under opplæring, vil da også bli kastet ut av USA, og Trump har i tillegg truet med andre sanksjoner.

President Recep Tayyip Erdogan har gjentatte ganger blåst av truslene og sier at Tyrkia er i sin fulle rett til å kjøpe de våpensystemer landet til enhver tid ønsker.

– Et problem

Lørdag møttes de to presidentene på sidelinjen av G20-toppmøtet i Osaka, uten å komme til enighet.

– Det er utvilsomt et problem. Dette er ikke bra, dette er ikke bra, sa Trump etter møtet med Erdogan.

Den amerikanske presidenten understreket rett nok USAs vennskap med Tyrkia og lokket med økt samhandel.

– Tyrkia har vært vår venn. Vi er store handelspartnere, og vi kommer til å bli enda større handelspartnere, sa han og forsikret om at begge land nå «leter etter løsninger».

Tror ikke på sanksjoner

Erdogan tror ikke Trump vil gjøre alvor av å innføre sanksjoner mot Tyrkia.

– Det er helt utelukket at det skjer mellom to strategisk allierte. Jeg tror ikke det vil skje, sa han under en pressekonferanse i Osaka etter møtet med Trump.

Han gjentok på nytt at handelen med Russland vil gå som planlagt og at den første S-400-forsendelsen ankommer Tyrkia i juli.

– Kjøpet har alt funnet sted, sa han.

Tyrkias valg av det russiske luftforsvarssystemet ble kjent høsten 2017, etter at NATO viste liten vilje til å etterkomme landets forespørsel om bistand langs grensa mot Syria.

Avtalen er den første store forsvarskontrakten som er inngått mellom Ankara og Moskva, og har en verdi av rundt 22 milliarder kroner.

(©NTB)

 

Kjøp T-skjorten «kronisk norsk» fra Document her

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂