Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Foto: (AP Photo/Franc Zhurda

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan advarer Russland mot å invadere Ukraina, som han kaller «et mektig land med internasjonale venner».

Konflikten mellom parter som Russland, Ukraina og Nato blir ikke mindre komplisert ved at Tyrkia nå kommer på banen.

Nato-landet Tyrkia er en av de største nasjonene i regionen, og har spesiell interesse av maktforholdene omkring Svartehavet. Både Ukraina og Tyrkia har viktige havner knyttet til dette havet.

NTB melder at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan nå melder seg på i konflikten, ved å gi en advarsel til Russland:

– Det går ikke an å håndtere disse tingene ved å si «jeg vil invadere noe, jeg vil ta det», blir Erdogan sitert på i tyrkiske medier, opplyser NTB.

Han sikter da til konflikten mellom Russland og Ukraina. Russland har den siste tiden plassert ut omkring 100.000 soldater ved grensen til Ukraina, og sistnevnte frykter en invasjon.

– Jeg ser ikke på en russisk invasjon av Ukraina som en realistisk tilnærming, fordi det ikke er et vanlig land. Ukraina er et mektig land, sier han.

Dette utspillet fra Erdogans side bidrar til å endre det bildet av tilnærming mellom Russland og Tyrkia som har vært observert de seneste år. Brått er forholdet mer anstrengt.

Det noe varmere forholdet mellom landene resulterte blant annet i at Tyrkia valgte å anskaffe det avanserte russiske luftforsvarssystemet S-400, mot heftige protester fra USA.

Fra USAs side ble reaksjonen å ikke tillate Tyrkia å kjøpe det nye F-35 jagerflyet, da man fryktet at Russland ville få tilgang til sensitive data om dette flyet gjennom S-400-samarbeidet.

Tyrkia valgte i stedet å kjøpe å kjøpe den eldre F-16-modellen.

 

 

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi ønsker oss enda flere abonnenter:

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.