Den franske utenriksminister Catherine Colonna i samtale med sin greske kollega Nikos Dendias i Aten. Foto: AP Photo/Thanassis Stavrakis

Den greske regjeringen har skrevet til Nato, EU og FNs generalsekretær og bedt om en formell fordømmelse av Tyrkias aggressive retorikk.

De siste dagene har Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan to ganger kommet med uttalelser som tolkes som en invasjonstrussel overfor sin nabo Hellas. Erdogan har anklaget Hellas for å okkupere greske øyer. Les mer om dette i lenke under.

Hellas har svart med å si at landet er rede til å forsvare sin suverenitet, melder NTB.

Det er ikke første gang disse to landene i det sørlige Europa krangler, men det er lenge siden det har vært så krast som nå.

Saken blir ikke bedre av at Hellas og Tyrkia begge er med i Nato, og således er alliert med hverandre. Det skulle normalt tale i retning av vennskapelige forbindelser.

Nå har altså Hellas tatt kontakt med både Nato, EU og FNs generalsekretær, og uttrykt at Erdogans trusler og det stadig mer anspente forholdet mellom Hellas og Tyrkia ,vil kunne føre til en ny væpnet konflikt på europeisk jord.

Hellas’ utenriksminister Nikos Dendias etterlyser en formell fordømmelse av Tyrkias oppførsel både fra FNs generalsekretær António Guterres, Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og EUs utenrikssjef Josep Borrell.

– Ved ikke å gjøre det i tide, eller ved å undervurdere alvoret i saken, risikerer vi igjen å bli vitner til en situasjon som ligner på den som utfolder seg i andre deler av vårt kontinent, skriver Dendias med henvisning til krigen i Ukraina.

– Dette er noe som ingen av oss egentlig ønsker å oppleve, legger han til.

Eksperter mener at forholdet mellom Tyrkia og Hellas er dårligere enn på lenge. De to nabolandene har vært erkefiender i flere hundre år, og forverringen skyldes både konflikter om asylsøkere som tar seg til Hellas via Tyrkia, samt uenighet om rettighetene til gassrike områder i Egeerhavet.

De siste 50 årene har Hellas og Tyrkia vært på randen av krig tre ganger.

Tyrkias president har i løpet av kort tid skapt bruduljer innad i Nato i flere sammenhenger, både knyttet til våpenhandler med Russland og ikke minst i forbindelse med Sverige og Finlands Nato-søknad.

Mange eksperter vil mene at det kun er landets strategiske beliggenhet og frykt for at landet skal alliere seg med Russland, som gjør at ikke Tyrkia for lengst er kastet ut av Nato.

Les også: 

Erdogan til grekerne: – En natt kommer vi og tar dere

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Bestill også:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.