Fredagens demokratiske valg av Abdullah Gül til Tyrkias neste president er erklært ugyldig av en forfatningsdomstol. Annulleringen av første runde av presidentvalget skjer etter press fra landets militære ledere og store demonstrasjoner i Istanbul.

På bakgrunn av en voksende strid mellom islamistiske og sekulære grupper i Tyrkia boikottet tyrkisk opposisjon valget i forrige uke, og brakte presidentvalget inn for konstitusjonsdomstolen. Opposisjonen mener at Gül og statminister Recep Tayyip Erdogan vil innføre en islamistisk stat. Erdogan og Gül tilhører samme parti – Rettferdighet- og velferdspartiet (AKP). Begge tilhørte tidligere den islamistiske grupperingen Necmettin Erbakan.

De militære ledernes usedvanlige skarpe advarsler til de folkevalgte tyrkiske parlamentsmedlemmene mot å velge utenriksminister Gül til president har trolig påvirket dommerne til å erklære valget for ugyldig.

Generalstaben i Tyrkiet, der ser sig selv som sidste værn mod en islamisering, erklærede fredag, at militæret ikke stiltiende vil finde sig i, at Tyrkiets forfatningssikrede sekulære – ikke-religiøse – status undermineres af islamiske politikere. Det magtfulde tyrkiske militær har siden Anden Verdenskrig gennemført fire militærkup – senest i 1997, hvor en islamisk premierminister blev presset til at gå af, men generalerne har dog hver gang genindført demokratiet.

Det regjerende AKP-partiet har statministerposten og full kontroll med det nåværende parlamentet i Tyrkia. Regjeringens beslutning om å forsøke å overta president-palasset førte til uro og massedemonstrasjoner i Istanbul. Militærets innblanding kommer som en følge av den økende frykten for at dagens ikke-religiøse status skal undergraves av islamistiske politikere i regjeringspartiet.
Domstolens annullering av presidentvalget har utløst en politisk krise som kan ha banet veien for et hurtig nyvalg i Tyrkia, og i verste fall et militærkupp.

Presidentkandidaten nekter likevel å trekke seg, mens statminister Erdogan i går kveld forsøkte å roe gemyttene:

Den 56-årige Abdullah Gül har hidtil stået fast og nægter at trække sig. Samtidig forsøgte landets premierminister, Recep Tayyip Erdogan, i går aftes i en tv-tale til nationen at lægge en dæmper på den voksende strid i landet mellem islamister og ikke-religiøse grupper i det strengt sekulære Tyrkiet.

Jyllandsposten: Dom – Tyrkisk præsidentvalg ugyldigt

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.