Nytt

Abdullah Gül trakk seg som presidentkandidat da det ikke møtte et beslutningsdyktig flertall i parlamentet lørdag. Men AKP vil endre grunnloven og velge presidenten direkte.

De håper å få vedtatt endringen i det sittende parlamentet. Det krever totredels flertall. AKP har 350 plasser av i alt 550, og mangler 17 stemmer. Opposisjonen kan lamme prosessen ved å holde seg hjemme, slik det skjedde i to avstemninger om Güls kandidatur.

Statsminister Recep Tayyip Erdogan kalte uteblivelsen for «en kule mot demokratiet». Men det er grunn til å spørre: forstår Erdogan at demokrati betyr beskyttelse også av mindretallets rettigheter, eller minoritetenes? Mentaliteten tyder på at han og AKP ikke gjør det, og at islamismen mange frykter ligger på et dypere, politisk plan.

60 prosent av tyrkiske kvinner bruker idag slør. Erdogan og AKP vil ha opphevet forbudet mot bruk av hijab i offentlige institusjoner. Det er samme tankegang: uten tanke på hvilke konsekvenser det får for alle som ikke vil bære hijab, og det presset de vil bli utsatt for.

Islamister har en meget «crude» oppfatning av demokrati: det er flertallsstyre, punktum. Men det viktigste ved demokratiet er mekanismer som beskytter og respekterer opposisjonen. Det mangler AKP sans for.

I samme ånd er forslaget om direkte valg av president. Da vil AKP ha bukten og begge endene, og kan endre staten og forfatningen som de vil.

-Dette er svært bekymringsfullt, hvis man kjenner tyrkisk politikk, sier Ayshe Ayata, statsviter ved Midtøsten tekniske universitet til Financial Times.