Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Foto: Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Det ulmer av misnøye i Tyrkia. Nå samler opposisjonen seg mot president Recep Tayyip Erdogan og hans styre. Opposisjonslederne vil endre presidentrollen for å utjevne maktfordelingen i landet.

NTB-DPA forteller at Tyrkias seks opposisjonspartier søndag uttaler at de er enige om en strategi for å avskaffe Erdogans maktsystem.

Dermed reiser de seg også mot det mange oppfatter som et stadig mer despotisk og eneveldig system ledet av Erdogan og hans nærmeste sfære.

Opposisjonen ønsker i stedet å styrke parlamentets makt. Tyrkia befinner seg i en av landets verste politiske og økonomiske kriser på lang tid, hovedsakelig på grunn av den ujevne maktfordelingen i Erdogans politiske system, mener opposisjonslederne.

De varsler at de vil publisere ytterligere detaljer rundt sin strategi mot slutten av måneden.

I løpet av Erdogans mange år ved makten, først som statsminister fra 2003 til 2014 og deretter som president, har stadig mer blitt sentralisert rundt ham som person.

En milepæl kom i 2017, da en stor del av beslutningsmakten ble flyttet til presidenten. Med tiden er Erdogan også blitt stadig mindre tolerant overfor folk som sier nei eller er i opposisjon til ham.

Tyrkia skal holde et nytt valg senest i 2023, samme år som landets 100-årsjubileum som nasjon. Da vil Erdogan ha sittet med makten i to tiår.

 

Les også: 

Tyrkisk økonomi fortsatt i krise: Erdogan sparket statistikksjefen

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.