Sveriges NATO-søknad blir utsatt igjen. Dette skriver tyrkiske medier, som den svenske kanalen TV4 informerer om i sine nyhetssendinger. Dette anses som et tilbakeslag for Sverige, som også saboteres av Ungarn i sitt forsøk på å bli medlem av forsvarsalliansen.

Mandag la Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan fram Sveiges søknad om NATO-medlemskap, men det tyrkiske parlamentet forventes å utsette godkjenningsprosessen til slutten av desember eller begynnelsen av 2024. Det melder TV4 Nyheterna, som viser til tyrkiske medier.

Kildene innen regjeringspartiet Rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP) opplyser videre at de vil overvåke «Sveriges neste steg» under den pågående prosessen.

Samtidig regner representanter for AKP med at parlamentet vil ratifisere den svenske NATO-søknaden med klart flertall når avstemningen finner sted, til tross for at flere tyrkiske partier er i tvil. Dette skriver den tyrkiske avisen Cumhuriyet.

Samtidig setter Ungarn også kjepper i hjulene for svensk NATO-medlemskap, som Document har skrevet om.

Ungarn vil ha en forklaring fra Sverige før NATO-ja

Enkelte militære eksperter sliter med å forstå hvordan svensk medlemskap kan styrke forsvarsalliansen. Som de fleste EU-land, med noen unntak som Polen, har Sverige prioritert helt andre ting enn Försvarsmaktens stridsevne de siste ti årene.

Etter at Russland invaderte Ukraina i full skale i februar 2022 ble Sveriges langvarige nøytralitetspolitikk avsluttet. Finland og Sverige søkte seg inn i NATO. Finlands søknad er godkjent, men Sverige sliter med å bli akseptert av Tyrkia og Ungarn.

Kjøp boken av Alf. R. Jacobsen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.