Utålmodig: Frankrikes utenriksminister Catherine Colonna.  Foto: AP Photo/Sophie Garcia

Frankrike ber Tyrkia og Ungarn om å holde løftet sitt om å godkjenne Sveriges Nato-søknad, en prosess som har blitt forsinket en rekke ganger.

I en del Nato-land  begynner det å bre seg en viss utålmodighet med Tyrkia og Ungarn når det gjelder godkjennelsen av Sveriges søknad om medlemskap i alliansen.

Til tross for at både Tyrkia og Ungarn gjentatte ganger har forsikret om at de er klare for å godkjenne, har landene ennå ikke gjort det. Dermed er prosessen blitt betydelig forsinket.

Tyrkia og Ungarn er de eneste Nato-landene som ennå ikke har gitt svenskene grønt lys for å bli med i forsvarsalliansen.

Nå kommer franske myndigheter på banen, og ber om fortgang. Det vises til løftene som er avgitt, og at det er på tide å oppfylle dem.

Mange oppfatter Tyrkia og Ungarns atferd som bevisst trenering i strid med interessene til den alliansen de selv er medlemmer av.

NTB-AFP melder om saken:

– Vi ønsker å se Sverige i Nato og vi vil at Tyrkia og Ungarn skal levere på løftene de har gitt, sier Frankrikes utenriksminister Catherine Colonna til journalister i Helsingfors.

Finland er som kjent allerede medlem i alliansen, etter at medlemskapet ble godkjent tidligere i år.

Men selv om Sveriges søknad ikke er formelt godkjent, er Sverige praktisk sett i ferd med å integreres i Nato. På nordkalotten pågår det allerede et utstrakt militært samarbeid mellom Sverige, Finland og Norge, med felles planlegging og øvelsesvirksomhet på forskjellige nivåer.

Men både Sverige og Nato ønsker å få medlemskapet endelig på plass, slik at også Sverige offisielt kan ta plass i Natos ulike organer.

Les også: 

Ungarn truer med å bremse svensk Nato-medlemskap

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.