Den ungarske nasjonalforsamlingen har som forventet godkjent Finlands Nato-søknad. Men hverken Ungarn eller Tyrkia har så langt godkjent svensk Nato-medlemskap.

Ifølge YLE stemte 182 parlamentsmedlemmer ja til finsk Nato-medlemsskap, mens kun 6 stemte nei.

NTB skriver om saken.

Avgjørelsen mandag var ventet. Regjeringspartiet Fidesz signaliserte i forkant av avstemmingen at de ville si ja til finsk medlemskap i forsvarsalliansen.

Nato-landene Tyrkia og Ungarn har begge stilt seg på bakbeina i spørsmålet om svensk og finsk medlemskap. Men etter at den finske presidenten Sauli Niinistö besøkte Tyrkia for et par uker siden, lovet landets president Recep Tayyip Erdogan å slippe Finland inn.

Etter dette varslet også Ungarn at de vil gi grønt lys til finnene.

Hverken Ungarn eller Tyrkia har foreløpig godkjent Sveriges søknad. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan krever at Sverige gjennomfører ulike tiltak, som utleveringer av kurdere fra Gulen-bevegelsen som oppholder seg på svensk jord.

Erdogan reagerte også kraftig da Rasmus Paludan fikk lov til å brenne en koran utenfor den tyrkiske ambassaden i Stockholm, og krever at Sverige skal forby brenning av koraner.

Ungarns statsminister Viktor Orban har imidlertid lovet at de ikke vil forsinke svenskenes Nato-søknad. Likevel har han ikke gitt noen forklaring på hvorfor Sveriges søknad ikke ble behandlet samtidig som Finlands.

Det kan dog ha en sammenheng med at svenske politikere i årevis har vært blant de sterkeste kritikerne av ungarske myndigheter.

Tysklands forbundskansler Olaf Scholz håper det løser seg før sommeren.

– Jeg håper vi kan feire Nato-toppmøtet i juli med at Sverige og Finland har blitt medlemmer, sier han.

Alle  de 30 Nato-landene må godkjenne søknaden for at et nytt land skal kunne bli medlem av Nato.

Les også:

Erdogan: – Sverige får ikke bli med i NATO så lenge det er lov å brenne Koranen

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.