Sveriges utenriksminister Thomas Billström. Foto: Heiko Junge / NTB

Ungarn viser stor iver etter å stanse svensk Nato-medlemskap. Nå raser ungarske myndigheter over en svensk skolevideo fra 2019 der Ungarn omtales som udemokratisk.

Ungarn har nå i stor grad overtatt for Tyrkia med å holde Sverige utenfor Nato. Nå har man fra ungarsk hold funnet frem en gammel, svensk skolevideo der Ungarn omtales om udemokratisk.

Dette brukers av Ungarn som et argument for å bremse det svenske medlemskapet.

NTB-TT melder om denne nokså spesielle saken.

Det opplyses at man i Ungarn er  «rasende» over å bli kalt udemokratisk i en svensk video, og og truer med å bremse Sveriges innlemmelse i Nato.

 – Dette hjelper definitivt ikke på å få oppfylt deres gjentatte krav (om Nato-medlemskap), heter det i et brev som Ungarns utenriksminister Peter Szijjarto sendte til sin svenske kollega Tobias Billstöm torsdag, skriver avisa EUObserver.

Den gamle videoen, som er laget av skole-TV-produsenten Sveriges Utbildningsradio (UR) i 2019, spres nå flittig i ungarske medier. I videoen beskrives demokratiet i Ungarn som nedadgående.

Brevet til Szijjarto er spredt i ungarske riksmedier og av statsminister Viktor Orbans talsmann Zoltan Kovacs på X, tidligere Twitter.

«Krenket»

I brevet skriver han at ungarske parlamentarikere kan føle seg krenket av at landet beskrives som udemokratisk og autoritært.

– Jeg er helt sikker på at du forstår motsetningen mellom de to fenomenene. Du oppmuntrer våre parlamentarikere til å ratifisere deres inntreden i Nato, samtidig som dere anklager dem for å ha rasert demokratiet i Ungarn, skriver Szijjarto.

Tobias Billströms pressesekretær bekrefter at utenriksministeren har lest brevet, men sier han foreløpig ikke vil kommentere. Det er antagelig vanskelig å bestemme seg for hvordan man skal forholde seg til denne typen temmelig kuriøse utspill.

I et skriftlig svar til TT sier URs nytilsatte direktør Kalle Sandhammar i en lett ironisk kommentar at det i og for seg er gledelig å høre at ungarske politikere følger med på svensk skole-TV.

– Men det vitner om dyp uvitenhet å tro at svenske politikere skulle styre over saksinnholdet i UR, sier han.

– UR ikke tar stilling i politiske spørsmål, men jobber kun faktabasert og bruker troverdige kilder til å beskrive verden. Slik er det også i dette innslaget, skriver han og legger til at det skal UR fortsette å gjøre.

Ungarn som bremsekloss

Ungarn og Tyrkia er de eneste Nato-landene der nasjonalforsamlingene ennå ikke har ratifisert Sveriges Nato-søknad.

Det opplyses ikke hvem det er som har funnet frem denne videoen, og hvem som har bidratt til at den spres.

Men mange vil mene at den har kjennetegn av å være en del av den russiske etterretnings- og påvirkningsoperasjonen som pågår for å holde Sverige utenfor Nato. Saken om denne perifere skolefilmen blåses ikke opp av seg selv.

Ungarn er for øvrig et land av langt mindre betydning for Nato enn det strategisk viktige Tyrkia. Sverige til trolig regnes som viktigere å få inn i Nato, enn det er å beholde Ungarn.

Fra Nato-hold kan det dermed påregnes økende press mot Ungarn om å slutte opp med denne typen påfunn for å  forsinke den utvidelsesprosessen resten av alliansen går inn for.

Denne nye ungarske motstanden er for øvrig i strid med forsikringer fra landet tidligere i år, se under.

Les også: 

Kristersson: Ungarn vil ikke forsinke Sveriges Nato-inntreden

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.