Ungarns statsminister Viktor Orbán oppfordrer landets nasjonalforsamling til å godkjenne Sveriges Nato-søknad ved første anledning.

Dette melder NTB. Orbán skal ha hatt telefonsamtale med Nato-sjef Jens Stoltenberg onsdag, og begge har kommentert samtalen på Twitter/X.

– Jeg bekreftet at Ungarns regjering støtter Nato-søknaden fra Sverige. Jeg understreket også at vi kommer til å oppfordre den ungarske nasjonalforsamlingen til å stemme for Sveriges inntreden og fullførte ratifiseringen ved første mulige anledning, skriver Ungarns statsminister.

– Jeg ønsker velkommen den tydelige støtten fra statsministeren og hans regjering for Sveriges Nato-medlemskap, skriver Nato-sjef Stoltenberg.

– Jeg ser fram til ratifiseringen så snart nasjonalforsamlingen trer sammen, skriver han videre.

Dermed ser det ut til at over et og et halvt års venting er over for Sverige. I går stemte nasjonalforsamlingen i Tyrkia ja til Sveriges Nato-søknad. Nå følger høyst sannsynlig Ungarn opp.

Det gjenstår dog litt ventetid for svenskene, siden parlamentet i Ungarn holder vinterstengt frem til 26. februar. Det kan dog hende at Orbán velger å kalle inn parlamentet tidligere for å stemme over saken.

Expressen tror at Orbán går til dette skrittet fordi han ble overrasket over at Tyrkia endelig omsider støttet Sveriges søknad.

Ungern förväntade sig inte att Turkiet skulle vara så snabba med att ta upp den svenska Nato-ansökan i sitt parlament.

Nu tvingas en ”stressad” Viktor Orbán komma ikapp för att inte bli sist med ratificeringen, menar analytikern Rudolf Berkes.

– Det är i grunden ett stort misslyckande för den ungerska utrikespolitiken.

Orbán har tidligere sagt at Ungarn ikke skal bli det siste landet som ratifiserer Sveriges Nato-søknad.

Kjøp «Europas underlige død»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.