Svenskene er ikke overbevist om at det vil være riktig å bidra til at Tyrkia blir tatt opp i EU, selv om landets NATO-medlemskap står på spill. Mange tviler på at Erdogans siste krav – å godkjenne Sveriges søknad til NATO først når forhandlingene om tyrkisk medlemskap i EU er gjenopptatt – er det siste, og konsekvensene av tyrkisk medlemskap i EU vurderes som uoverskuelige og negative. Men det hindrer ikke Sveriges statsminister og NATOs generalsekretær i å uttale seg positivt om det tyrkiske kravet.

Tyrkia vil ikke godkjenne Sveriges medlemssøknad til NATO før EU starter medlemskapsforhandlinger med Tyrkia. Det kravet leverte Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan i dag i forkant av NATO-toppmøtet i Vilnius, som starter tirsdag.

– Åpne først veien for Tyrkias medlemskap i EU, så åpner vi for Sverige, akkurat som vi har gjort for Finland, sier han i en TV-opptreden.

Forhandlingene om Tyrkias EU-medlemskap ble satt på vent etter kuppforsøket i Tyrkia i 2016 og dets ettervirkninger. EU uttalte da at Tyrkias demokratiske status var for lav til at medlemskap kunne diskuteres, og at landets demokratiske utvikling også gikk i feil retning. Nå, i juni, diskuterte medlemmer av EU-parlamentet igjen Tyrkias mulige fremtidige medlemskap. De uttalte da at landet fortsatt ikke er klart og mangler fremgang når det gjelder EU-relaterte reformer. Sverige er for tiden rangert på fjerde plass når det gjelder demokratisk status i verden, mens Tyrkia er rangert som nummer 103.

At Tyrkia nå stiller krav til EU om å ta Sverige inn i NATO kan bety at forhandlingene snart er ferdige.

– Förhandlingarna går nu in i vad som kallas för «end game» Erdoğan slänger in hela sin önskelista i hopp om att skapa saker som kan erbjudas och som kan ge honom intäkter, sier Robert Dalsjö, forsvars- og sikkerhetspolitisk ekspert i FOI , totalforsvarets forskningsinstitutt , til SVT Nyheter.

Tyrkias kravliste til Sverige har vært lang og punkt for punkt er innfridd: Sverige har blant annet deportert et ukjent antall av de 73 terrormistenkte Tyrkia har bedt om å få utlevert, opphevet forbudet mot våpeneksport til Tyrkia og så sent som i forrige uke ble en mann i Stockholm dømt for terrorforbrytelser, etter å ha forsøkt å samle inn penger til den (etter tyrkiske krav) terrorklassifiserte organisasjonen PKK i Sverige. De siste dagene har også Sveriges regjering uttrykt stor forståelse for Tyrkias krav om å innføre blasfemilover for å beskytte Koranen. At Sverige er innstilt på å støtte Tyrkias krav fremstår derfor stadig sikrere.

– Vi har arbetat målmedvetet för att bli medlemmar i Nato och dialogen med Turkiet och andra medlemsstater fortsätter. Sverige är mer än redo att bli en av 32 allierade i försvarsalliansen, skriver statsminister Ulf Kristersson i en pressemelding mandag.

Men mange tviler samtidig på at kravene fra Tyrkia og Erdoğan vil ende her. SVTs utenriksreporter Regina Svedberg viser for eksempel til et sitat som sier «Erdoğan er krokodillen som aldri blir mett» når hun kommenterer det nye kravet. Selv Magnus Christiansson, dosent i militærvitenskap ved Forsvarshøgskolen, mener rett og slett at Erdoğan ikke er fornøyd med det som tilbys ham i bytte mot at han godkjenner Sveriges søknad.

Sosiale medier flommer for tiden over av innlegg som uttrykker motvilje mot de tyrkiske kravene. Politikere fra høyre til venstre, diplomater, opinionsdannere og privatpersoner gir uttrykk for at Sverige ikke bør gå Tyrkia til møte og mange mener at de – til tross for en grunnleggende positiv holdning til svensk NATO-medlemskap – heller vil stå utenfor forsvarsalliansen enn å slippe Tyrkia inn i EU. Å akseptere tyrkisk EU-medlemskap ville, ifølge dem, være unionens død og føre til en enda større innvandringsbølge.

I ettermiddag møter Erdoğan Sveriges statsminister Ulf Kristersson under ledelse av NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Erdoğan forventes da å spesifisere hvilke forventninger Tyrkia krever at Sverige skal møte før han godkjenner NATO-medlemskap. Overturene som Erdoğan har gjort etter den siste koranbrenningen i Stockholm har tydet på at Tyrkia vil kreve vidtrekkende tilpasninger til islam fra Sverige, men nå utvides kravene til å gjelde muligheter til å påvirke hele EU: Erdoğan nøyer seg ikke med fingeren, han vil ha hele hånden.

Jens Stoltenberg har varslet at han støtter Tyrkias ambisjoner om å bli med i EU.

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.