En tyrkisk domstol har dømt Istanbuls populære borgermester til mer enn to års fengsel og utestengt ham fra politisk virksomhet. Dommen blir ansett som et forsøk på å sette en høyt profilert rival av president Recep Tayyip Erdoğan ut av spill.

Kalte offentlige tjenestemenn fjols 

Ekrem İmamoğlu ble onsdag dømt til to år, syv måneder og 15 dager i fengsel for å ha kalt offentlige tjenestemenn fjols i en pressemelding fra 2019.

İmamoğlu deltok ikke i rettsmøtene eller under domsavsigelsen og forventes å anke kjennelsen. Anken vil gjøre det mulig for ham å bli sittende i embetet inntil videre, men han vil bli belastet med rettsmøter i opptil halvannet år.

En av Erdoğans viktigste utfordrere

İmamoğlu anses som en av Erdoğans viktigste utfordrere foran presidentvalget i juni neste år. 

– 16 millioner borgere av Istanbul er satt på anklagebenken. De forsøker å ta de politiske rettigheter fra Istanbuls borgermester, het det i en uttalelse fra borgermesterens kontor.

– En skam

Til politiske støttespillere som hadde samlet seg foran rådhusbygningen, kalte İmamoğlu dommen en skam. 

– Denne avgjørelsen er en skam for det tyrkiske rettsvesenet. Det er det mest håndfaste uttrykk for at rettsvesenet er forvandlet til et instrument for å kvele opposisjonen. Den viser at for dem som styrer dette landet er ikke rettferdighet og demokrati noe mål.

– Men vi vil ikke bøye oss for korrupsjon. Dette spillet får meg ikke til å gi opp.

İmamoğlus tilhengere viftet med tyrkiske flagg og sang «en dag vil AKP [Erdoğans parti] stå til ansvar overfor folket» og «rettigheter, lov, rettferdighet».

Underkjente valget

İmamoğlu ble valgt til borgermester i Istanbul i mars 2019 med en margin på bare 0,2 prosent eller 13.000 stemmer. Valget ble underkjent av valgkommisjonen etter press fra president Recep Tayyip Erdoğan. Ved omvalget som fulgte i juni samme år fikk İmamoğlu 54 prosent av stemmene mot 45 prosent for AKPs kandidat, en margin på 800.000 stemmer. Mange innbyggere utsatte eller avlyste sommerferien for å kunne delta i valget. 

I en pressemelding etter omvalget kom İmamoğlu med uttalelsen som utløste søksmålet mot ham: 

– Når vi tenker på hva som skjedde fremstår de som annullerte valget i mars som fjols. 

Erdogan tapte i Istanbul

İmamoğlus valgseier medførte at Erdogans AKP for første gang på et kvart århundre tapte makten i Istanbul.

Dommen er siste slag mot nøkkelpersoner fra Det republikanske folkepartiet (Cumhuriyet Halk Partisi, CHP) som ble stiftet av det moderne Tyrkias far, Mustafa Kemal Atatürk.

Tidligere iår ble lederen av CHP Istanbul utestengt fra politikken og idømt fem års betinget fengsel for å ha fornærmet Erdoğan og republikken Tyrkia i tweets. I januar skal en domstol avgjøre om det sosialistiske kurdiske partiet HDP skal forbys.

– Setter tyrkisk demokrati år tilbake

EuroCities, et nettverk av europeiske ordførere, kaller i en støtteuttalelse for İmamoğlu, avgjørelsen en skamplett.

– Beslutningen som er truffet av tyrkiske domstoler om å forfølge en politisk motstander av den sittende presidenten, representerer en skamplett for og risikerer å sette tyrkisk demokrati flere år tilbake.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.